Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával recept

Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
9 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Hozzávalók a libamellhez:

    • 2 db libamellfilé
    • őrölt fehér bors
    • őrölt szerecsendió
    • 1 ek libazsír

    Hozzávalók az alapléhez:

    • a filézés után visszamaradt mellcsont
    • 2 db sárgarépa
    • 2 db petrezselyemgyökér
    • 1 kisebb zeller
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 5-6 db szemes bors
    • 1 db babérlevél

    Sajtos krumplipüré hozzávalói:

    • 4-5 db krumpli (pl. sárga krumpli)
    • 10 dkg reszelt sajt
    • 10 dkg vaj
    • só (ízlés szerint)
    • egy kevés meleg tej

    Narancsos-mézes sárgarépa hozzávalói:

    • 4-5 db nagy sárgarépa
    • 1 db narancs
    • 3-4 ek méz
    • 2 dkg vaj

    Elkészítése:

    Először a húst óvatosan fejtsük le a csontról, majd a bőrét éles késsel irdaljuk be.(figyeljünk, hogy a húsba ne vágjunk bele)

    A lefejtett hús mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, majd a húsos felét ízlés szerint szórjuk meg őrölt fehér borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, vagy egy egész éjszakát. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)

    A filézés után visszamaradt csontot a zöldségekkel, és fűszerekkel főzzük legalább két órán át, majd szűrjük le, és forraljuk fel.

    Amikor a zöldségalaplé felforrt, vegyük le a tűzről, majd helyezzük bele az előzőleg befűszerezett mellfiléket. Egy fóliával szorosan fedjük le, és hagyjuk a húst a forró lében állni 30 percig.

    Egy serpenyőbe olvasszuk fel a zsírt, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a libamellet, majd süssük szép pirosra, ropogósra. (sütés közben a forró zsírral folyamatosan locsoljuk a húsos részt)

    Amikor a bőre már szép pirosra sült, fordítsuk át a húst, és a másik felét is süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.

    A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

    Ezután szűrjük le, majd adjuk hozzá a vajat, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, és keverjük jó habosra. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá meleg tejet, hogy a püré jó habos-krémes legyen.

    A sárgarépát pucoljuk meg, ízlés szerint vágjuk fel, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le.

    Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet és a vajat, majd adjuk hozzá a roppanósra főzött sárgarépát.

    Ezután reszeljük rá fél narancs héját, és facsarjuk rá az egész narancs levét. Forgassuk alaposan össze, majd kisebb lángon, néha megrázogatva, karamellizáljuk a sárgarépát, addig még a narancsos lé kissé besűrűsödik.

    Tálalás előtt a libamellet ízlés szerint felszeletelve helyezzük a tányérra, kanalazzuk mellé a sajtos krumplipürét és a narancsos-mézes sárgarépát, majd úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá