Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
9 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a libamellhez:

  • 2 db libamellfilé
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 ek libazsír

Hozzávalók az alapléhez:

  • a filézés után visszamaradt mellcsont
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 5-6 db szemes bors
  • 1 db babérlevél

Sajtos krumplipüré hozzávalói:

  • 4-5 db krumpli (pl. sárga krumpli)
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg vaj
  • só (ízlés szerint)
  • egy kevés meleg tej

Narancsos-mézes sárgarépa hozzávalói:

  • 4-5 db nagy sárgarépa
  • 1 db narancs
  • 3-4 ek méz
  • 2 dkg vaj

Elkészítése:

Először a húst óvatosan fejtsük le a csontról, majd a bőrét éles késsel irdaljuk be.(figyeljünk, hogy a húsba ne vágjunk bele)

A lefejtett hús mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, majd a húsos felét ízlés szerint szórjuk meg őrölt fehér borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, vagy egy egész éjszakát. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)

A filézés után visszamaradt csontot a zöldségekkel, és fűszerekkel főzzük legalább két órán át, majd szűrjük le, és forraljuk fel.

Amikor a zöldségalaplé felforrt, vegyük le a tűzről, majd helyezzük bele az előzőleg befűszerezett mellfiléket. Egy fóliával szorosan fedjük le, és hagyjuk a húst a forró lében állni 30 percig.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a zsírt, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a libamellet, majd süssük szép pirosra, ropogósra. (sütés közben a forró zsírral folyamatosan locsoljuk a húsos részt)

Amikor a bőre már szép pirosra sült, fordítsuk át a húst, és a másik felét is süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

Ezután szűrjük le, majd adjuk hozzá a vajat, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, és keverjük jó habosra. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá meleg tejet, hogy a püré jó habos-krémes legyen.

A sárgarépát pucoljuk meg, ízlés szerint vágjuk fel, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet és a vajat, majd adjuk hozzá a roppanósra főzött sárgarépát.

Ezután reszeljük rá fél narancs héját, és facsarjuk rá az egész narancs levét. Forgassuk alaposan össze, majd kisebb lángon, néha megrázogatva, karamellizáljuk a sárgarépát, addig még a narancsos lé kissé besűrűsödik.

Tálalás előtt a libamellet ízlés szerint felszeletelve helyezzük a tányérra, kanalazzuk mellé a sajtos krumplipürét és a narancsos-mézes sárgarépát, majd úgy kínáljuk.