Szilveszterkor mindig jól jönnek azok a sós falatok, amelyekkel nem kell órákig a konyhában állni, mégis biztos sikerük van. A sajtos rudak pontosan ilyenek, mert kevés alapanyagból készülnek, könnyen adagolhatók, és szinte minden alkalomra passzolnak. A klasszikus sajtos rúd mellett helyet kaptak a kicsit különlegesebb ízvilágú változatok is, például a juhtúrós rudak, amelyek markánsabb, sósabb ízt adnak a válogatásnak. Az egyszerű juhtúrós sajtos rúd és a juhtúrós rudacskák is jó választás, ha szeretnénk valami karakteresebbet az asztalra tenni.
A gyors megoldásokat kedvelőknek ott a 30 perces sajtos rúd, illetve a kelesztés nélküli változat, amelyek akkor is jól jönnek, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy még kellene valami sós. Az ecetes sajtos rudak és a szalalkális verzió a régi, jól bevált receptek vonalát hozzák, amelyek sokaknak ismerősek lehetnek gyerekkorból. A sajtos-burgonyás rudacskák kicsit puhább állagukkal tűnnek ki, míg a szezámmagos csavart ropogósabb, magvas alternatívát kínál.
Ez a válogatás abban segít, hogy többféle sajtos rúd közül választhassunk, attól függően, mennyi időnk van, és milyen ízeket szeretnénk kínálni. Akár egyfélét sütünk, akár többet kombinálunk, ezekkel a receptekkel biztos alapokra építhetjük a szilveszteri vendégvárást.
1. Juhtúrós rudacskák recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg juhtúró
- 50 dkg rétesliszt
- 1 csomag sütőpor
- 40 dkg margarin
- 2*150 g tejföl
- 1 ek só
- tojás
- 10 dkg sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
2. 30 perces sajtos rúd recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 kk só
- tojássárgája
- 2 ek tej
- 2 ek tejföl
- 15 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 15 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
3. Sajtos-burgonyás rudacskák recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg burgonya (főzve, áttörve)
- 15 dkg sajt (reszelve)
- 1 kávéskanál só
A tetejére:
- 1-2 ek tejföl
- 5 dkg sajt (reszelve)
Recept ide kattintva folytatódik »»»
4. Szalalkális sajtosrúd recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 2 dkg szalalkáli
- tojás
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg só
- 20 dkg sajt
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 5 dkg sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
5. Egyszerű, ecetes sajtos rudak recept
Hozzávalók:
Hozzávalók
- 70 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 teáskanál só
- 50 dkg margarin
- 12 evőkanál víz
- 2 evőkanál 20%-os ecet
A tetejére:
- tojás
- reszelt trappista sajt
Recept ide kattintva folytatódik »»»
6. Szezámmagos csavart recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 70 dkg rétesliszt
- 37,5 dkg margarin
- 1 ek sertészsír
- 7 dkg sajt
- tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 150 g tejföl
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 0,5 dl tej (az élesztő felfuttatásához)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez) - 3 tk szezámmag
Recept ide kattintva folytatódik »»»
7. Sajtos rúd kelesztés nélkül recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg reszelt sajt
- 12,5 dkg margarin vagy vaj (esetleg zsír 10 dkg)
- tejföl (a liszt minőségétől függően)
- 1 csapott ek só
Tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt
- tojás
Recept ide kattintva folytatódik »»»
8. Egyszerű juhtúrós sajtos rúd recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg margarin
- 25 dkg finomliszt
- 1 csapott kávéskanál só
A tetejére
- tojás
- 25 dkg reszelt trappista sajt









