Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

8 szuper leves az őszi hideg időre

Dátum: 2024-09-13 / Írta: Budai István / Látták: /

Ahogy beköszönt az ősz, és a nappalok egyre rövidebbek, a hideg, szeles időjárás pedig mindennapossá válik, nincs is jobb, mint egy forró, gőzölgő leves, amely felmelegít és táplál egyszerre. Az őszi szezon gazdag alapanyagokban és ízekben, így most összegyűjtöttünk tíz olyan levesreceptet, amelyek nemcsak a hideg ellen veszik fel a harcot, de ízletesek és laktatóak is. Ezek az ételek tökéletesek egy hétköznapi ebédre vagy vacsorára, és garantáltan felmelegítenek minden egyes kanállal.




  • 1. Tejfölös vargányás leves recept

    A tejfölös vargányás leves egy igazán különleges fogás, amely a vargánya földes, gazdag ízét ötvözi a krémes tejföllel. Ez a leves tökéletes választás az őszi erdők kincseinek felhasználására, és ideális azokon a napokon, amikor valami kiadósra és ízletesre vágyunk.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 5 dkg szárított vargánya gomba
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 50 dkg burgonya
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 1 tk házi paprikakrém
    • 1 tk házi ételízesítő
    • 3-4 evőkanál étolaj
    • 1 teáskanál pirospaprika
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 2 db babérlevél
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 2 dl tejföl
    • 1 csapott evőkanál liszt
    • 1 tk ecet

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Csirkeragu leves tárkonnyal, tejszínnel recept

    A csirkeragu leves tárkonnyal és tejszínnel egy könnyed, mégis tartalmas fogás, amelyben a tárkony frissítően fűszeres íze harmonizál a csirkehússal és a tejszínnel. Ez a leves a komfortételek egyik legjobbja, amely egyszerre melegíti fel a testet és lelket.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 db csirkemellfilé
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1/2 kg mirelit vegyes zöldség
    • 4 ek étolaj
    • bors
    • tárkony
    • citromlé
    • 3 db leveskocka (erőleves)
    • 2 dl főzőtejszín
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1 ek finomliszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Újházi tyúkhúsleves recept

    Az újházi tyúkhúsleves igazi klasszikus, amely nemcsak az ünnepi asztalon, hanem egy hűvös őszi napon is tökéletes választás. A gazdag alaplé és a friss zöldségek ízkavalkádja minden falatban magában hordozza a házias, otthonos ízeket, amelyek sokak számára nosztalgikus élményt jelentenek.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Pikáns sütőtökkrémleves recept

    A pikáns sütőtökkrémleves az ősz egyik legjellegzetesebb ízvilágát hozza el. A sütőtök édes, selymes állaga és a pikáns fűszerek tökéletes kombinációt alkotnak, ami nemcsak különleges, de rendkívül tápláló is. Ideális választás, ha valami könnyed, de mégis ízletes levesre vágyunk.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 l csirkeleves alaplé
    • 50 dkg sült sütőtök
    • só, bors ízlés szerint
    • 0,5 közepes fej aprított vöröshagyma
    • 1/2 tk friss kakukkfű
    • 1 gerezd aprított fokhagyma
    • 1/2 tk őrölt gyömbér
    • 1/4 tk fahéj
    • késhegynyi őrölt szerecsendió
    • 120 ml tejszín

    A tálaláshoz:

    • tejszín
    • ropogósra sütött bacon és kolbász
    • kevés aprított petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Füstölt kolbászos fejtett bableves csipetkével recept

    A füstölt kolbászos fejtett bableves csipetkével egy igazi magyaros fogás, amely laktató és rendkívül ízletes. A füstölt kolbász karakteres íze, a bab sűrűsége és a csipetke roppanóssága tökéletes harmóniában áll egymással, így egy kiadós ebédre is kiváló választás.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg fejtett bab
    • 20 dkg füstölt kolbász
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 paszternák (vagy zöldség)
    • 1 tk liszt
    • petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán csokorba kötve
    • 1 tv paprika és paradicsom
    • 2 tk ételízesítő
    • 1 tk só
    • 2 l víz

    Csipetke:

    • kb 10 dkg liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Kolbászos-tejfölös krumplileves tojással recept

    A kolbászos-tejfölös krumplileves tojással egy klasszikus, amely nem hiányozhat az őszi repertoárból. A krumpli és a tejföl krémes alapja mellé a kolbász és a tojás ad tartalmat és ízt, így egy egyszerű, mégis kiadós étel születik belőle.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg füstölt kolbász
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál petrezselyemgyökér
    • 1 szál zellerzöld
    • 1 szál lestyán (el is hagyható)
    • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
    • 3-4 szem krumpli
    • 2 tk liszt
    • 1 tk pirospaprika
    • só (ízlés szerint)
    • 2 tk ételízesítő
    • 2 dl tejföl
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,5-2 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Kolbászos tarhonyaleves recept

    A kolbászos tarhonyaleves szintén a magyar konyha ízeivel dolgozik, ahol a tarhonya és a fűszeres kolbász teszi igazán tartalmassá ezt a fogást. A leves sűrűsége miatt szinte egytálételként is fogyasztható, így azoknak ajánlott, akik valami igazán laktatóra vágynak.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 fej vöröshagyma
    • olaj vagy zsír
    • 1 csésze tarhonya
    • 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa
    • 2 szem burgonya
    • 1 szál kolbász
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 200 ml tejföl
    • ízlés szerint só, fekete bors, pirospaprika, őrölt kömény

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Radóci csorba recept

    A radóci csorba egy különleges, savanykás ízvilágú leves, amely Románia egyik legismertebb fogása. A csorba lényege a citrom vagy ecet használata, amely frissítően pikáns ízt ad a levesnek. Ebben a változatban csirkehússal és friss zöldségekkel készül, ami igazi melegséget hoz egy hideg napra.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg csirke vagy pulykamell
    • 2 szál nagyobb répa
    • 2 szál gyökér
    • 1 kisebb zellergumó
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 dl tejföl
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • só, bors, chilipaprika
    • 1 citrom leve
    • olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá