Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gombás ételek: 8 kiváló gombás recept, amit ki kell próbálnod!

Dátum: 2019-01-31 / Írta: Budai István / Látták: 116953 /

A gomba ízletes és sokoldalú alapanyag, amely számos remek étel elkészítéséhez adhat különleges ízt és textúrát. Ha szereted a gombát, vagy éppen új ízeket keresel, akkor ne hagyd ki ezeket a fantasztikus gombás recepteket.




  • A csiperke gomba különösen népszerű választás, amelyet könnyen beszerezhetünk, és számtalan módon felhasználhatunk. Készíthetsz csiperke gombából töltött gombát, gombás tésztát, pirított gombás rizst vagy akár gombás krémleveset. Fedezd fel a 8 kiváló gombás receptet, és engedd, hogy a gombák gazdag ízei elkápráztassanak és új ételekkel gazdagítsák étrended!

    Miért együk, mitől egészséges a gomba?

    A gomba nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges alapanyag is. Gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például B-vitaminok, C-vitamin, D-vitamin, kálium és szelén. A gomba alacsony kalóriatartalmú és zsírmentes, így ideális választás a testsúlykontrollhoz és az egészséges étrendhez.

    Tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében és a sejtek védelmében. A gomba különösen jó forrása a B-vitaminoknak, amelyek fontosak az idegrendszer és az anyagcsere egészségéhez.

    Emellett a gomba segíthet a vérnyomás szabályozásában, az immunrendszer erősítésében és a gyulladások csökkentésében. Fedezd fel a gomba sokoldalúságát és élvezd az egészséges előnyeit az étrendedben!

    Mire figyelj gomba vásárlás közben?

    A gomba vásárlásakor fontos figyelni a frissességre, elkerülve a barna foltokat és nyálkás textúrát. Válassz kemény, egészséges gombákat, ellenőrizve az átlátszó, friss kinézetet. Szagold meg! A gombának ne legyen állott, vagy penészes szaga.

    1. Paprikás csirkeszárnyak laskagombával

    paparikascsirke

    Hozzávalók:

    1. 1 kg csirke szárny
    2. 1 db paprika
    3. 1 db paradicsom
    4. 2 fej vöröshagyma
    5. 1 db hegyes erős paprika
    6. 30 dkg laskagomba
    7. 2-3 gerezd fokhagyma
    8. 1 kk őrölt kömény
    9. 1 csapott ek pirospaprika
    10. 2 dl tejföl
    11. 2 ek finomliszt
    12. 2 ek étolaj vagy zsír

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    2. Hagymás gombás csirkemáj

    csirkemaj

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg csirkemáj
    2. 50 dkg gomba
    3. 2 db vöröshagyma
    4. őrölt bors
    5. 1 tk ételízesítő
    6. majoranna
    7. 2 db babérlevél
    8. 1-2 ek liszt
    9. 1 dl fehérbor
    10. 2 ek olaj

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    3. Sajttal, sonkával és gombával töltött rántott palacsinta

    rantottpali

    Hozzávalók:

    Palacsintához:

    1. 35 dkg liszt
    2. 2 db tojás
    3. 4 ek étolaj
    4. 1,5 dl tej
    5. 1,5 dl szóda
    6. csipet só

    Töltelék:

    1. 12 szelet gépsonka
    2. 12 szelet sajt
    3. 1/2 kg barna csiperkegomba
    4. őrölt bors

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    4. Snidlinges mackósajttal töltött gombafejek

    snidlinges

    Hozzávalók:

    1. 8-10 db nagyobb gomba
    2. 1 doboz mackósajt
    3. ½ csokor snidling apróra vágva
    4. 20 dkg reszelt trappista sajt
    5. őrölt fehér bors
    6. étolaj

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    5. Gombaleves

    gomballeves

    Hozzávalók:

    1. 30 dkg gomba
    2. 1 fej vöröshagyma
    3. 1 gerezd fokhagyma
    4. 1 szál sárgarépa
    5. 1 ek vaj
    6. 1 ek liszt
    7. 1 dl főzőtejszín
    8. 1 csokor petrezselyem
    9. őrölt bors
    10. ételízesítő

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    6. Sajtos-gombás csirkemell

    sajtosgombas

    Hozzávalók:

    1. 4 db csirkemell filé
    2. egy vöröshagyma
    3. 10-12 db csiperke gomba (kb 20 dkg)
    4. petrezselyemzöld
    5. só, bors
    6. egy csomag mozzarella
    7. 10 dkg reszelt kapuvári  félzsíros sajt
    8. 2 evőkanál olaj
    9. egy teáskanálnyi vaj
    10. két kis paradicsom
    11. 1 evőkanál rozsliszt
    12. 1 teáskanál fűszerpaprika

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    7. Töltött rántott gomba

    toltottgomba

    Hozzávalók:

    1. 6 nagy fej gomba (nekem sikerült tenyérnyi barna csiperkéket beszereznem)
    2. 20 dkg juhtúró
    3. 10 dkg sajtkrém (tömlős)
    4. csipet bors
    5. 1 kiskanál apróra vágott metélőhagyma
    6. 10 dkg bacon
    7. 1 ek reszelt parmezán (ez el is hagyható)

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    8. Tejfölös erdei gombapörkölt

    tejfolosgomba

    Hozzávalók:

    1. 1 kg erdei gomba (nekem fenyőtinóru)
    2. 1 vöröshagyma
    3. 1 poharas tejföl
    4. 3 ek zsír
    5. 1 kk kakukkfű
    6. 2 kk pirospaprika
    7. ízlés szerint bors

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Szólj hozzá