A savanyú káposzta nemcsak ízletes alapanyag, hanem igazi szuperélelmiszer, amely különösen télen hasznos. Rendkívül gazdag C-vitaminban, amely kulcsfontosságú az immunrendszer megerősítésében, és segít megelőzni a megfázásos betegségeket a hideg hónapokban.
Emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és hozzájárulnak a szervezet regenerálódásához. A savanyú káposzta fermentálással készül, ennek köszönhetően probiotikumokat tartalmaz, amelyek támogatják az emésztőrendszer egészségét, javítják a bélflóra állapotát, és segítenek az ásványi anyagok jobb felszívódásában.
Télen, amikor a friss zöldségek és gyümölcsök kevesebb vitamint és tápanyagot kínálnak, a savanyú káposzta természetes megoldást nyújt a hiányzó tápanyagok pótlására. A magas rosttartalma segíti az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is tökéletesen beilleszthető.
Őseink már évszázadokkal ezelőtt is nagyra értékelték a savanyú káposztát, amely egyszerre volt tápláló, könnyen tárolható és jótékony hatású – ezt az örökséget ma is érdemes tovább vinni az asztalunkon!
1. Savanyú káposztás rakott krumpli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér édesburgonya
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 50 dkg savanyú káposzta
- 5-10 dkg (cheddar) sajt
A töltelékhez:
- 50 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
- 2-3 evőkanál zsír (mindegy milyen)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg totu (krémes állagban)
- 1 evőkanál citromlé
- őrölt bors
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Savanyú káposztával töltött csirke recept
Hozzávalók:
- 1 egész, konyhakész csirke
- 1-2 fej vöröshagyma
- 500 g savanyú káposzta
- 100 g szalonna
- 1 ek őrölt kömény
- só és bors ízlés szerint
- 2-3 dl világos sör
- 1 kg kisebb burgonya
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Csirkecombos-kolbászos savanyú káposzta recept
Hozzávalók:
- 8 csirkecomb
- 6 debreceni
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 3 dl sűrített paradicsom
- 0,5 l víz
- só
- őrölt bors
- majoránna
- kakukkfű
- 2-3 db babérlevél
- 4-5 szem borókabogyó
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Savanyú káposztás bableves recept
Hozzávalók:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg szárazkolbász
- 30 dkg füstölt-főtt tarja
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 tk házi darált paprika
- 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
- 2 púpos ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 2,5 liter víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Csirkecomb savanyú káposzta ágyon sütve recept
Hozzávalók:
- 6 csirke felső comb filé
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 2 kisebb fej lilahagyma
- 50 dkg savanyú káposzta
- só
- frissen őrölt fehér bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Toroskáposzta recept
Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 kg sertéscomb
- 2 kk só
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk ételízesítő
- 2 ek házi darált paprika
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 dl olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 mk őrölt pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
Nem sikerült lekérni a weboldalt:
7. Savanyú káposztás csirkemell recept
Hozzávalók:
- 4-5 szelet csirkemell
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2 dl kefir
- 10 dkg reszelt sajt
- 6 dkg ecetes torma
- 2 darab kisebb alma
- kevés étolaj
- liszt
- só
- 1 kis fej vöröshagyma
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Káposztával töltött csirkemell filé recept
Hozzávalók:
- 4-5 db csirkemell filé
- 1 kg savanyú káposzta (helyettesíthető akár fejes káposztával is)
- 1 csomag bacon
- 1 dl citromlé
- só, bors, csipetnyi cukor, pici kömény
- zsír
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Székelykáposzta recept
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta, kb 1,5 kg
- kb 2 liter víz
- 2 ek só
A pörkölthöz:
- 1 kg sertés lapocka
- zsír
- kb 1 ek só
- bors
- pirospaprika
- babérlevél
- 1 nagy fej vöröshagyma
- őrölt kömény
A tálaláshoz:
- tejföl
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Kolozsvári töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 1,5 kg savanyú káposzta
- savanyított káposzta levél
- 2 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- 30 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg rizs
- 3 tk pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- majoránna
- őrölt köménymag
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek liszt
- 3 ek étolaj
- annyi víz hogy bőven ellepje
- ízlés szerint tejföl a tálaláshoz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Csípős-babos káposztaleves kolbásszal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg krumpli
- 1 db fehér bab konzerv
- 1 cs debreceni (5 db-os)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 ek sűrített paradicsom
- chili ízlés szerint
- só
- 3 dkg vaj
- 1-1,5 l víz