Majonéz házilag recept

Hozzávalók:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb. 0,5 dl étolaj
- csipet só
- 5-6 csepp citromlé
- 1 mokkáskanál mustár
Elkészítése:
A házi majonéz elkészítése valóban időigényes folyamat, de az íze és frissessége garantáltan meghálálja a befektetett energiát. Ehhez szükségünk lesz egy tojássárgájára, amit egy tálba helyezünk. Először villával elkeverjük, majd apránként, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Ez a lépés kulcsfontosságú: minden olajcseppet alaposan beledolgozunk a tojássárgájába, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elvegyült. Ne siessünk, mert ha túl gyorsan adjuk hozzá az olajat, a majonéz könnyen szétválhat.
Általában 1 tojássárgája körülbelül 1-1,5 dl olajat tud felvenni, de ez tojástól függően változhat. Látni fogjuk, ahogy a keverék fokozatosan besűrűsödik, és eléri a majonézre jellemző krémes állagot. Amikor elérte ezt a pontot, ízesítsük sóval, citromlével és mustárral. A mustár nemcsak ízesít, hanem segít a tojássárgáját stabilizálni is, így könnyebb dolgunk lesz az olaj beépítésével.
Ha még intenzívebb ízre vágyunk, adhatunk hozzá egy kevés fehérborecetet is a citromlé mellé, vagy akár egy csipet cukrot, hogy kiegyensúlyozza a savasságot. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel is, például egy csipet cayenne borssal vagy frissen őrölt fekete borssal, hogy még egyedi ízt adjunk neki.
Miután mindent alaposan elkevertünk, a majonéz készen áll a felhasználásra. Tároljuk légmentesen zárható edényben, és hűtőben akár 2-3 napig is eltartható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »