Majonéz házilag recept

Hozzávalók:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb. 0,5 dl étolaj
- csipet só
- 5-6 csepp citromlé
- 1 mokkáskanál mustár
Elkészítése:
A házi majonéz elkészítése valóban időigényes folyamat, de az íze és frissessége garantáltan meghálálja a befektetett energiát. Ehhez szükségünk lesz egy tojássárgájára, amit egy tálba helyezünk. Először villával elkeverjük, majd apránként, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Ez a lépés kulcsfontosságú: minden olajcseppet alaposan beledolgozunk a tojássárgájába, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elvegyült. Ne siessünk, mert ha túl gyorsan adjuk hozzá az olajat, a majonéz könnyen szétválhat.
Általában 1 tojássárgája körülbelül 1-1,5 dl olajat tud felvenni, de ez tojástól függően változhat. Látni fogjuk, ahogy a keverék fokozatosan besűrűsödik, és eléri a majonézre jellemző krémes állagot. Amikor elérte ezt a pontot, ízesítsük sóval, citromlével és mustárral. A mustár nemcsak ízesít, hanem segít a tojássárgáját stabilizálni is, így könnyebb dolgunk lesz az olaj beépítésével.
Ha még intenzívebb ízre vágyunk, adhatunk hozzá egy kevés fehérborecetet is a citromlé mellé, vagy akár egy csipet cukrot, hogy kiegyensúlyozza a savasságot. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel is, például egy csipet cayenne borssal vagy frissen őrölt fekete borssal, hogy még egyedi ízt adjunk neki.
Miután mindent alaposan elkevertünk, a majonéz készen áll a felhasználásra. Tároljuk légmentesen zárható edényben, és hűtőben akár 2-3 napig is eltartható.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »