Majonéz házilag

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 tojássárgája
  • kb. 0,5 dl étolaj
  • csipet só
  • 5-6 csepp citromlé
  • 1 mokkáskanál mustár

Elkészítése:

A házi majonéz elkészítése valóban időigényes folyamat, de az íze és frissessége garantáltan meghálálja a befektetett energiát. Ehhez szükségünk lesz egy tojássárgájára, amit egy tálba helyezünk. Először villával elkeverjük, majd apránként, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Ez a lépés kulcsfontosságú: minden olajcseppet alaposan beledolgozunk a tojássárgájába, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elvegyült. Ne siessünk, mert ha túl gyorsan adjuk hozzá az olajat, a majonéz könnyen szétválhat.

Általában 1 tojássárgája körülbelül 1-1,5 dl olajat tud felvenni, de ez tojástól függően változhat. Látni fogjuk, ahogy a keverék fokozatosan besűrűsödik, és eléri a majonézre jellemző krémes állagot. Amikor elérte ezt a pontot, ízesítsük sóval, citromlével és mustárral. A mustár nemcsak ízesít, hanem segít a tojássárgáját stabilizálni is, így könnyebb dolgunk lesz az olaj beépítésével.

Ha még intenzívebb ízre vágyunk, adhatunk hozzá egy kevés fehérborecetet is a citromlé mellé, vagy akár egy csipet cukrot, hogy kiegyensúlyozza a savasságot. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel is, például egy csipet cayenne borssal vagy frissen őrölt fekete borssal, hogy még egyedi ízt adjunk neki.

Miután mindent alaposan elkevertünk, a majonéz készen áll a felhasználásra. Tároljuk légmentesen zárható edényben, és hűtőben akár 2-3 napig is eltartható.