Hozzávalók:
Elkészítése:
A házi majonéz elkészítése valóban időigényes folyamat, de az íze és frissessége garantáltan meghálálja a befektetett energiát. Ehhez szükségünk lesz egy tojássárgájára, amit egy tálba helyezünk. Először villával elkeverjük, majd apránként, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Ez a lépés kulcsfontosságú: minden olajcseppet alaposan beledolgozunk a tojássárgájába, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elvegyült. Ne siessünk, mert ha túl gyorsan adjuk hozzá az olajat, a majonéz könnyen szétválhat.
Általában 1 tojássárgája körülbelül 1-1,5 dl olajat tud felvenni, de ez tojástól függően változhat. Látni fogjuk, ahogy a keverék fokozatosan besűrűsödik, és eléri a majonézre jellemző krémes állagot. Amikor elérte ezt a pontot, ízesítsük sóval, citromlével és mustárral. A mustár nemcsak ízesít, hanem segít a tojássárgáját stabilizálni is, így könnyebb dolgunk lesz az olaj beépítésével.
Ha még intenzívebb ízre vágyunk, adhatunk hozzá egy kevés fehérborecetet is a citromlé mellé, vagy akár egy csipet cukrot, hogy kiegyensúlyozza a savasságot. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel is, például egy csipet cayenne borssal vagy frissen őrölt fekete borssal, hogy még egyedi ízt adjunk neki.
Miután mindent alaposan elkevertünk, a majonéz készen áll a felhasználásra. Tároljuk légmentesen zárható edényben, és hűtőben akár 2-3 napig is eltartható.