Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vödrös csalamádé recept

Vödrös csalamádé
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
  • Hozzávalók

    • 2 kg fejes káposzta
    • 2 kg uborka (vagy akár cukkini is)
    • 1 kg vöröshagyma
    • 1 kg paprika
    • 0,5 kg sárgarépa
    • 1 kg kristálycukor
    • 7 dkg só (nem jódozott)
    • 3 dl 20%-os ecet
    • 1 kávéskanál nátrium-benzoát
    • 1 kávéskanál borkénpor

    Elkészítése:

    A megadott mennyiségű zöldséget alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Ezután egyesével vékonyra szeleteljük vagy legyaluljuk őket. A vékonyra vágott zöldségek jobban összeérnek, és ízletesebb lesz a csalamádé.

    Egy nagyobb edénybe, például egy 15 literes műanyag vödörbe (csak élelmiszer-tárolásra alkalmas legyen!) rétegezve beletesszük a gyalult zöldségeket. Időnként kicsit átnyomkodhatjuk, hogy kevesebb levegő maradjon közöttük.

    Egy külön tálban összekeverjük a cukrot, sót, ecetet, borként és nátrium-benzoátot. Nem szükséges külön felforralni, de keverjük addig, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.

    A kapott levet ráöntjük a zöldségekre, majd kézzel vagy fa keverőlapáttal alaposan összeforgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol érje a lé a zöldségeket. Lefedjük egy lapos tányérral, vagy rácsot is használhatunk, hogy a zöldségek a lé alatt maradjanak. Tetejére fedőt vagy tiszta konyharuhát teszünk.

    Hűvös helyen tároljuk, és naponta egyszer óvatosan átkeverjük. 2–3 nap alatt már összeérik, és fogyasztható. Minél tovább áll, annál ízesebb lesz.

    A csalamádé nem romlik meg akkor sem, ha naponta kiszedünk belőle — feltéve, hogy mindig tiszta eszközzel nyúlunk hozzá, és nem kézzel vagy fémmel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek