Hozzávalók
Elkészítése:
A megadott mennyiségű zöldséget alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Ezután egyesével vékonyra szeleteljük vagy legyaluljuk őket. A vékonyra vágott zöldségek jobban összeérnek, és ízletesebb lesz a csalamádé.
Egy nagyobb edénybe, például egy 15 literes műanyag vödörbe (csak élelmiszer-tárolásra alkalmas legyen!) rétegezve beletesszük a gyalult zöldségeket. Időnként kicsit átnyomkodhatjuk, hogy kevesebb levegő maradjon közöttük.
Egy külön tálban összekeverjük a cukrot, sót, ecetet, borként és nátrium-benzoátot. Nem szükséges külön felforralni, de keverjük addig, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.
A kapott levet ráöntjük a zöldségekre, majd kézzel vagy fa keverőlapáttal alaposan összeforgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol érje a lé a zöldségeket. Lefedjük egy lapos tányérral, vagy rácsot is használhatunk, hogy a zöldségek a lé alatt maradjanak. Tetejére fedőt vagy tiszta konyharuhát teszünk.
Hűvös helyen tároljuk, és naponta egyszer óvatosan átkeverjük. 2–3 nap alatt már összeérik, és fogyasztható. Minél tovább áll, annál ízesebb lesz.
A csalamádé nem romlik meg akkor sem, ha naponta kiszedünk belőle — feltéve, hogy mindig tiszta eszközzel nyúlunk hozzá, és nem kézzel vagy fémmel.