Káposztával töltött almapaprika (savanyúság) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 1 db 5 literes üveghez:
- 2 kg almapaprika
- 2 közepes fejeskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kisebb tormagyökér
Felöntőléhez:
- 2,5 l víz
- 1 kk borkénpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 ek só
- 3 ek cukor
- babérlevél
- feketebors
- köménymag
- mustármag
- koriander
- kapor
- 1 kk nátrium-benzoát
- 4 dl 10 %-os ételecet
Elkészítése:
A káposztát megmossuk és a torzsák nélkül vékonyra gyaluljuk. Kb 2 ek sóval és ízlés szerint kevés korianderrel jól összekeverjük és legalább 4 órát állni hagyjuk, időnként jól átforgatjuk, átkeverjük.
A felöntőléhez a nátrium-benzoát és az ecet kivételével az összetevőket felforraljuk, 1 perc főzés után elzárjuk a lángot, majd belekeverjük a benzoátot és az ecetet, végül hagyjuk kihűlni.
A paprikákat megmossuk, csumáját és a vastagabb ereket kivájjuk és félretesszük. A tormát megtisztítjuk és vékony hasábokra, a lehéjazott vöröshagymát pedig karikákra vágjuk.
Miután a káposzta levet engedett, jól kifacsarjuk (jómagam az öreg 100 éves krumplinyomóval szoktam kinyomkodni) és szorosra, keményre töltjük vele a paprikákat.
Az üveg aljára teszünk vöröshagyma karikákat, megrakjuk a töltött paprikákkal, aközé tormacsíkokat teszünk, felöntjük a kihűlt savanyú lével, a tetejére műanyag leszorítót is tehetünk és a fémkupakkal lezárjuk az üveget.
Száraz, hűvös éléskamrában tároljuk. 1,5-2 hónap után fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok!