Káposztával töltött almapaprika (savanyúság)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 1 db 5 literes üveghez:

  • 2 kg almapaprika
  • 2 közepes fejeskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb tormagyökér

Felöntőléhez:

  • 2,5 l víz
  • 1 kk borkénpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 ek só
  • 3 ek cukor
  • babérlevél
  • feketebors
  • köménymag
  • mustármag
  • koriander
  • kapor
  • 1 kk nátrium-benzoát
  • 4 dl 10 %-os ételecet

Elkészítése:

A káposztát megmossuk és a torzsák nélkül vékonyra gyaluljuk. Kb 2 ek sóval és ízlés szerint kevés korianderrel jól összekeverjük és legalább 4 órát állni hagyjuk, időnként jól átforgatjuk, átkeverjük.

A felöntőléhez a nátrium-benzoát és az ecet kivételével az összetevőket felforraljuk, 1 perc főzés után elzárjuk a lángot, majd belekeverjük a benzoátot és az ecetet, végül hagyjuk kihűlni.

A paprikákat megmossuk, csumáját és a vastagabb ereket kivájjuk és félretesszük. A tormát megtisztítjuk és vékony hasábokra, a lehéjazott vöröshagymát pedig karikákra vágjuk.

Miután a káposzta levet engedett, jól kifacsarjuk (jómagam az öreg 100 éves krumplinyomóval szoktam kinyomkodni) és szorosra, keményre töltjük vele a paprikákat.

Az üveg aljára teszünk vöröshagyma karikákat, megrakjuk a töltött paprikákkal, aközé tormacsíkokat teszünk, felöntjük a kihűlt savanyú lével, a tetejére műanyag leszorítót is tehetünk és a fémkupakkal lezárjuk az üveget.

Száraz, hűvös éléskamrában tároljuk. 1,5-2 hónap után fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok!