Fűszeres fügedzsem recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg friss füge (tisztítva)
- 30 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk rumaroma
- 5 cs vaníliás cukor vagy 2 ek vaníliaaroma
- 1 kk scopex aroma (elhagyható)
- 2 cs 3:1 dzsemfix
Elkészítése:
Az előkészített fügékre rászórjuk a cukrot és a fűszereket, majd 1 órácskát a hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Ezután kis levet enged és lassú lángon felforraljuk, majd nagyjából 20 perc főzés után botmixerrel vagy tartályos turmixgépben pépesítjük és ekkor adjuk hozzá a dzsemfixeket!
Steril üvegekbe töltjük, fémkupakkal lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk és végül szoba hőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
A fügéhez nagyon illik a vanília, a rum és a szegfűszeg, igazi illatos/aromás karácsonyi hangulatú dzsemet kapunk!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ezt az ízkombinációt még megfejelhetjük egy kis alkoholos verzióban úgy, hogy mielőtt üvegekbe töltenénk a kész dzsemet, belekeverünk kb 3 cent pálinkát. Az alkoholtartalma elenyésző, de még gazdagabb ízvilágú finomságot készíthetünk.