Fűszeres fügedzsem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg friss füge (tisztítva)
  • 30 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk rumaroma
  • 5 cs vaníliás cukor vagy 2 ek vaníliaaroma
  • 1 kk scopex aroma (elhagyható)
  • 2 cs 3:1 dzsemfix

Elkészítése:

Az előkészített fügékre rászórjuk a cukrot és a fűszereket, majd 1 órácskát a hűtőszekrényben állni hagyjuk.

Ezután kis levet enged és lassú lángon felforraljuk, majd nagyjából 20 perc főzés után botmixerrel vagy tartályos turmixgépben pépesítjük és ekkor adjuk hozzá a dzsemfixeket!

Steril üvegekbe töltjük, fémkupakkal lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk és végül szoba hőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

A fügéhez nagyon illik a vanília, a rum és a szegfűszeg, igazi illatos/aromás karácsonyi hangulatú dzsemet kapunk!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Ezt az ízkombinációt még megfejelhetjük egy kis alkoholos verzióban úgy, hogy mielőtt üvegekbe töltenénk a kész dzsemet, belekeverünk kb 3 cent pálinkát. Az alkoholtartalma elenyésző, de még gazdagabb ízvilágú finomságot készíthetünk.