Bolognai szósz házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 kg paradicsom
- 10 fej vöröshagyma
- 3,5-4 dl étolaj
- 6 db sárgarépa
- 3 db petrezselyemgyökér
- 1 db zellergumó
- 1 nagyobb fej fokhagyma
- 1 kg kápia paprika
- 1 nagy csokor bazsalikom és oregánó
- 2-3 szál kakukkfű
- 4 db babérlevél vagy 1 kk őrölt
- 1 tk morzsolt majoránna
- 1 tk őrölt bors
- 2 ek kristálycukor
- 2 ek asztali só (ízlés szerint)
Elkészítése:
Első lépésként a hozzávalókat előkészítjük. A paradicsomokat pár másodperc alatt forró vízbe mártás után lehéjazzuk, a szárcsumát kivágjuk, azután apró kockákra vágjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a fokhagyma gerezdeket lereszeljük.
A kápia paprikákat megmossuk és tepsire téve 210 fokon megsütjük, majd lehéjazzuk és a paprikákból kinyert sült levével együtt krémesre turmixoljuk.
A zöldfűszereket apróra daraboljuk.
Egy nagyobb edényben a vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket és legalább 15-20 percig együtt pároljuk. Ezután mehet hozzá a babérlevél, a paradicsom, a morzsolt majoránna és a zöldfűszerek. Ekkor már szépen levet enged és gyakran kevergetve, lassú lángon rotyogtatjuk, közben sózzuk, borsozzuk és egy kevéske kristálycukorral (vagy édesítőszerrel) ellensúlyozzuk ha a paradicsomtól kissé vad és savanykásnak tűnő alapízt.
Jó 20-25 perc múlva kihalásszuk a babérleveleket, beleöntjük a sült paprika masszát és miután ismét felforrt, botmixerrel belepépesítünk. Ennek hiányában a massza felét turmixgép tartályában végezzük. Ennél pontnál ki-ki pépesítheti ízlésének megfelelően, mi úgy szeretjük ha kissé darabos a szósz.
Egy utolsó kóstolás következik, itt még sózhatjuk, majd a tűzről levéve ehhez a mennyiséghez belekeverünk 1 kk nátrium benzoátot, tiszta, steril üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk és a legvégén száraz dunsztba téve hagyjuk 2 napot szunyókálni.
Miután kihűltek az üvegek, mehetnek a spájz polcaira! (Ebből a mennyiségből 11 db (720ml-es) üveggel lett!)
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »










