Ahogy megérkeznek a hideg, szürke őszi napok, nincs is jobb annál, mint amikor a konyhából finom, gőzölgő leves illata árad szét. Egy jó leves nemcsak átmelegít, hanem megnyugtat is – mintha egy tálban kapnánk egy kis otthonosságot. Az őszi szezonban ilyenkor jön el a tartalmas, fűszeres, krémes és gazdag ízek ideje: a gombák, a sütőtök, a burgonya és a káposzta mind a levesek királynői. Válogatásunkban tíz olyan receptet találsz, amelyekkel garantáltan jólesik majd leülni az asztalhoz egy hosszú nap után.
A klasszikus frankfurti leves és a nyírségi burgonyagombóc leves igazi otthonos fogások, de ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a pikáns sütőtökkrémlevest vagy a tejszínes vargányalevest. A kukoricakrémleves baconnel és a sajtos burgonyakrémleves a selymes krémlevesek kedvelőinek kedvez, míg a savanyúkáposzta-leves és a kalocsai gombaleves igazi magyaros, melengető klasszikus. Ezek a levesek nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegítik – pont úgy, ahogy azt egy igazi őszi ételtől elvárjuk.
1. Kalocsai gombaleves gazdagon recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 2 liter húsleves
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg csiperkegomba
- 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
- 3 evőkanál olaj
- só
- őrölt fehér bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2 dl főzőtejszín
- 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
- 4-8 főtt fürjtojás
- 35 dkg marhahús
Szárnyas gombóchoz:
- 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
- 1 zsemle
- tej a zsemle áztatásához
- tojás
- só
- őrölt fehér bors
- fél csokor petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik »»»
2. Tejfölös vargányás leves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 5 dkg szárított vargánya gomba
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 50 dkg burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk házi paprikakrém
- 1 tk házi ételízesítő
- 3-4 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 tk ecet
Recept ide kattintva folytatódik »»»
3. Gombakrémleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba, megtisztítva, felszeletelve – csiperke, vagy sampion
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olaj
- fél liter zöldség leves alaplé
Recept ide kattintva folytatódik »»»
4. Májgombócleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Leves:
- kevés olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- fél zeller
- fél karalábé
- 25 dkg zöldborsó (fagyott)
- 25 dkg gomba
- pici pirospaprika, só, bors, vegeta
Májgombóc:
- kevés olajon dinsztelt 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemáj (aprítóval pépesítve)
- tojás
- 10 dkg finomliszt
- 2 ek gríz
- 2 ek zsemlemorzsa
- petrezselyemzöld
- só, bors
Recept ide kattintva folytatódik »»»
5. Sajtos burgonyakrém leves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 6–8 közepes burgonya
- húsalaplé
- 1 evőkanál vaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- kb 10 dkg sajt
- só
- 2,5–3 dl tejföl
- húsos szalonna vagy bacon
- reszelt cheddar a tetejére
Recept ide kattintva folytatódik »»»
6. Nyírségi burgonyagombóc leves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Leveshez:
- 40 dkg sertéslapocka
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 dfej vöröshagyma
- 0,25 fej karfiol
- 15 dkg zöldborsó
- 15 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál vaj
- ételízesítő ízlés szerint
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- csipet fűszerpaprika
- 1/2 citrom leve
Gombóchoz:
- 20 dkg burgonya
- 8 dkg finomliszt
- tojás
- csipet szerecsendió
Recept ide kattintva folytatódik »»»
7. Savanyúkáposzta leves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 60 dkg pulykahús
- 20 dkg zöldborsó
- 25 dkg zöldbab (spárgabab)
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 2 közepes szál sárgarépa
- 1 közepes szál fehérrépa
- 20 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- 2 l víz
- 4 ek napraforgó olaj
Recept ide kattintva folytatódik »»»
8. Pikáns sütőtökkrémleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 l csirkeleves alaplé
- 50 dkg sült sütőtök
- só, bors ízlés szerint
- 0,5 közepes fej aprított vöröshagyma
- 1/2 tk friss kakukkfű
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/4 tk fahéj
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 120 ml tejszín
A tálaláshoz:
- tejszín
- ropogósra sütött bacon és kolbász
- kevés aprított petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik »»»
9. Frankfurti leves baconnel recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 3 darab burgonya
- 8 levél kelkáposzta
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 teáskanál majoránna
- bors
- csipet szerecsendió
- 1,5 liter húsleves alaplé
- 2 dl tejföl
- 4 darab virsli (jó minőségű, füstölt)
- 6 szelet bacon
Recept ide kattintva folytatódik »»»
10. Kukorica krémleves baconnel recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 10 szelet bacon
- 820 g csemegekukorica
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 g tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 dl tej
- só ízlés szerint
- curry ízlés szerint (elhagyható)
- 1 szál újhagyma











