Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz

Dátum: 2025-11-13 / Írta: Budai István / Látták: /

Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen takarónál. Összegyűjtöttünk tíz lélekmelengető receptet, amelyek tökéletesek a hűvös napokra. Krémes, fűszeres, házias és tartalmas levesek várnak, a sütőtöktől a vargányáig. Főzz egy nagy fazékkal, és hagyd, hogy a meleg leves illata megtöltse az otthonodat!

  • Ahogy megérkeznek a hideg, szürke őszi napok, nincs is jobb annál, mint amikor a konyhából finom, gőzölgő leves illata árad szét. Egy jó leves nemcsak átmelegít, hanem megnyugtat is – mintha egy tálban kapnánk egy kis otthonosságot. Az őszi szezonban ilyenkor jön el a tartalmas, fűszeres, krémes és gazdag ízek ideje: a gombák, a sütőtök, a burgonya és a káposzta mind a levesek királynői. Válogatásunkban tíz olyan receptet találsz, amelyekkel garantáltan jólesik majd leülni az asztalhoz egy hosszú nap után.

    A klasszikus frankfurti leves és a nyírségi burgonyagombóc leves igazi otthonos fogások, de ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a pikáns sütőtökkrémlevest vagy a tejszínes vargányalevest. A kukoricakrémleves baconnel és a sajtos burgonyakrémleves a selymes krémlevesek kedvelőinek kedvez, míg a savanyúkáposzta-leves és a kalocsai gombaleves igazi magyaros, melengető klasszikus. Ezek a levesek nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegítik – pont úgy, ahogy azt egy igazi őszi ételtől elvárjuk.

    1. Kalocsai gombaleves gazdagon recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 2 liter húsleves
    • 1 fej vöröshagyma
    • 40 dkg csiperkegomba
    • 30 dkg zöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyem vegyesen)
    • 3 evőkanál olaj
    • őrölt fehér bors
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1 evőkanál finomliszt
    • 1 kiskanál pirospaprika
    • 2 dl főzőtejszín
    • 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
    • 4-8 főtt fürjtojás
    • 35 dkg marhahús

    Szárnyas gombóchoz:

    • 30 dkg csirke vagy pulykamellfilé
    • 1 zsemle
    • tej a zsemle áztatásához
    • tojás
    • őrölt fehér bors
    • fél csokor petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Tejfölös vargányás leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 5 dkg szárított vargánya gomba
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 50 dkg burgonya
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 1 tk házi paprikakrém
    • 1 tk házi ételízesítő
    • 3-4 evőkanál étolaj
    • 1 teáskanál pirospaprika
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 2 db babérlevél
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 2 dl tejföl
    • 1 csapott evőkanál liszt
    • 1 tk ecet

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Gombakrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg gomba, megtisztítva, felszeletelve – csiperke, vagy sampion
    • 1 fej vöröshagyma
    • 10 dkg vaj
    • 2 dl főzőtejszín
    • 2 gerezd fokhagyma
    • bors
    • olaj
    • fél liter zöldség leves alaplé
       

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Májgombócleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Leves:

    • kevés olaj
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • fél zeller
    • fél karalábé
    • 25 dkg zöldborsó (fagyott)
    • 25 dkg gomba
    • pici pirospaprika, só, bors, vegeta

    Májgombóc:

    • kevés olajon dinsztelt 1 fej vöröshagyma
    • 30 dkg csirkemáj (aprítóval pépesítve)
    • tojás
    • 10 dkg finomliszt
    • 2 ek gríz
    • 2 ek zsemlemorzsa
    • petrezselyemzöld
    • só, bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Sajtos burgonyakrém leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 6–8 közepes burgonya
    • húsalaplé
    • 1 evőkanál vaj
    • 2 csapott evőkanál liszt
    • kb 10 dkg sajt
    • 2,5–3 dl tejföl
    • húsos szalonna vagy bacon
    • reszelt cheddar a tetejére

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Nyírségi burgonyagombóc leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Leveshez:

    • 40 dkg sertéslapocka
    • 3 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 1 darab zeller
    • 1 dfej vöröshagyma
    • 0,25 fej karfiol
    • 15 dkg zöldborsó
    • 15 dkg gomba
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 dl tejszín
    • 2 evőkanál vaj
    • ételízesítő ízlés szerint
    • bors
    • petrezselyemzöld
    • csipet fűszerpaprika
    • 1/2 citrom leve

    Gombóchoz:

    • 20 dkg burgonya
    • 8 dkg finomliszt
    • tojás
    • csipet szerecsendió

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Savanyúkáposzta leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg savanyú káposzta
    • 60 dkg pulykahús
    • 20 dkg zöldborsó
    • 25 dkg zöldbab (spárgabab)
    • 2 evőkanál finomliszt
    • 2 dl tejföl
    • 1 csokor kapor
    • 2 közepes szál sárgarépa
    • 1 közepes szál fehérrépa
    • 20 dkg burgonya
    • só ízlés szerint
    • 2 l víz
    • 4 ek napraforgó olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Pikáns sütőtökkrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    A leveshez:

    • 1 l csirkeleves alaplé
    • 50 dkg sült sütőtök
    • só, bors ízlés szerint
    • 0,5 közepes fej aprított vöröshagyma
    • 1/2 tk friss kakukkfű
    • 1 gerezd aprított fokhagyma
    • 1/2 tk őrölt gyömbér
    • 1/4 tk fahéj
    • késhegynyi őrölt szerecsendió
    • 120 ml tejszín

    A tálaláshoz:

    • tejszín
    • ropogósra sütött bacon és kolbász
    • kevés aprított petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Frankfurti leves baconnel recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 3 darab burgonya
    • 8 levél kelkáposzta
    • 2 evőkanál olaj
    • 1 teáskanál mustár
    • 1 evőkanál fehérborecet
    • 1 teáskanál majoránna
    • bors
    • csipet szerecsendió
    • 1,5 liter húsleves alaplé
    • 2 dl tejföl
    • 4 darab virsli (jó minőségű, füstölt)
    • 6 szelet bacon

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Kukorica krémleves baconnel recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 10 szelet bacon
    • 820 g csemegekukorica
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 150 g tejföl
    • 1 evőkanál finomliszt
    • 1 dl tej
    • só ízlés szerint
    • curry ízlés szerint (elhagyható)
    • 1 szál újhagyma

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá