A pogácsa mindig jó választás, legyen szó vendégvárásról, uzsonnáról vagy akár egy tartalmasabb leves mellé kínált kísérőről. A legjobb benne, hogy végtelen variációban elkészíthető: a klasszikus vajas és tejfölös változatok mellett a tepertős, sajtos és fűszeres verziók is igazán finomak. Ha a hagyományos ízeket kedveled, a vajas-tejfölös vagy a gyermekkorunk ízét idéző vajas pogácsa biztosan a kedvenced lesz.
A tepertős változatok közül a hajtogatott vagy a fehérboros tepertős pogácsa igazi klasszikus. Ha egy karakteresebb, fűszeresebb pogácsát sütnél, a borsos vagy a snidlinges-aszalt paradicsomos receptet érdemes kipróbálnod. A sajtos pogácsák rajongóinak a mascarponés kocka és a márványsajtos túrós pogácsa hozza el a tökéletes ízélményt.
Ha pedig egy igazán házias, tartalmas változatot keresel, a hagymás-zsíros pogácsa biztosan nem fog csalódást okozni. Ezek a receptek garantáltan mindent visznek – próbáld ki őket, és süss egy adag mennyei pogácsát!
1. Vajas, tejfölös pogácsa recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg sütőmargarin
- 1 kis pohár tejföl (kb. 120 gramm)
- 1 kk só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Fehérboros tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 28 dkg tepertő (ledarálva)
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 2 dl folyadék (tej, víz vagy fehérbor)
- bors
- pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Fornetti pogácsa recept
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 púpozott ek só
- 175 g tejföl
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg margarin
- 2 dl tej
- 1 kk cukor
- 5 dkg élesztő
Kenéshez:
- 5 dkg lágy, puha margarin vagy vaj
Tetejére:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Borsos pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg zsír
- 1,5 dkg só
- 1 dkg cukor
- 4-5 g őrölt bors
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl fehérbor
Tetejére:
- tojás
- reszelt sajt és egész kömény
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Túrós pogácsa márványsajttal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 50 dkg túró
- 10 dkg márványsajt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (1 a tésztába egy a kenéshez)
- 1,5 dl tej
- 1 kk cukor
- 1 ev reszelt parmezán (elhagyható)
- só
- magvak vagy reszelt sajt a tetejére
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk só
- 3-4 ek száraz fehérbor
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk cukor
- 3,5 dkg élesztő
Hajtogatáshoz:
- 40 dkg darált tepertő
- őrölt bors
Kenéshez:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Hagymás-zsíros pogácsa recept
Hozzávalók:
- 15 dkg (kacsa, liba vagy sertés)zsír
- 3 fej vörös vagy lilahagyma
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 csapott ek só
- 330 g tejföl
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére:
- 1 enyhén felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag vagy kömény, de el is maradhat
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Sajtos-mascarponés kocka recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 40 dkg mascarpone
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 0,5 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 3 kávéskanál só
Tetejére:
- tojásfehérje
- reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Snidlinges, aszalt paradicsomos pogácsa recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze recept
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 25 dkg vaj (szükség esetén margarin)
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tejföl
- 3 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tej