A karácsony az év legvarázslatosabb időszaka, amelyhez nemcsak a meghitt pillanatok, hanem az ínycsiklandó ételek is hozzátartoznak. A húsételek az ünnepi menü szíve-lelke, hiszen ezek azok a fogások, amelyek az egész családot összehozzák az asztal köré. Összeállítottunk egy válogatást 12 isteni receptből, amelyek között a klasszikus ízek kedvelői és az újdonságokat keresők egyaránt találnak kedvükre valót.
A narancsos-almás zsebes karaj és a magyaros töltött karaj a hagyományos ízek rajongóinak kínál különleges fogásokat. A gesztenyés-áfonyadzsemmel töltött pulykamell és a mézes-gyümölcsös csirkecomb modern és édes-sós harmóniája az újító ízek szerelmeseit ejti rabul.
Ha valami igazán látványos és ünnepi fogást szeretnél az asztalra varázsolni, az egészben sült karácsonyi kacsa vagy a gesztenyés pulykarolád áfonyamártással garantáltan lenyűgöz mindenkit. A sörös-mézes-boros császárhús rusztikus ízvilágával a házias fogások kedvelőinek kedvez, míg a füstölt tarjával és tojással töltött csirkecombok könnyedségükkel és gazdag ízükkel nyerik el a vendégek tetszését.
A szezámmagos göngyölt karaj, a gombás göngyölt sertéskaraj és a falusi göngyölt karaj ínycsiklandó variációk, amelyek a gazdag, szaftos húsételek kedvelőinek nyújtanak felejthetetlen élményt. A göngyölt csirkemell pedig elegáns, mégis egyszerű fogás, amely bármilyen ünnepi asztalra tökéletes választás.
Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem az elkészítésük is egyszerűbb, mint elsőre gondolnád. Próbáld ki ezeket a recepteket, és tedd az ünnepi vacsorát igazán különlegessé ezekkel a varázslatos húsételekkel!
1. Narancsos-almás zsebes karaj recept
Hozzávalók:
- 1 kg karaj (egyben, csont nélkül)
- lilahagyma
- alma
- narancslekvár
- 1 narancs
- só
- bors
- szárított kakukkfű
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Magyaros töltött karaj recept
Hozzávalók:
- kb 70 dkg szeletelt karaj
- ízlés szerint sertés fűszer
Töltelék:
- 4 db natúr, háromszög medvesajt
- 10 dkg kolbász
- 1 csípős paprika
- 1 kis fej lilahagyma
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sütéshez:
- bő zsiradék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Szezámmagos göngyölt karaj recept
Hozzávalók:
- 4-5 nagyobb szelet karaj csont nélkül
- 0,5 szál póréhagyma
- 1 kör dobozos medvesajt (nálunk zöldfűszeres)
- 1 piros kaliforniai paprika
- 8 szelet szalámi
- só, őrölt bors ízlés szerint
A panírozáshoz:
- kb 20 dkg finomliszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 30 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál szezámmag
A sütéshez:
- bő zsiradék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Füstölt tarjával és tojással töltött csirkecombok recept
Hozzávalók:
- 3 db egész csirkecomb
- 20 dkg füstölt tarja
- 2 db főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (felkockázva)
- 2 db áztatott zsemle
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- kakukkfű
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Göngyölt csirkemell recept
Hozzávalók:
- 4 csirkemellfilé
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csokor medvehagyma
- 20 dkg trappista sajt
- 20 dkg füstölt sonka
- só
- őrölt fehér bors
- 8 szelet bacon
- 2 ek ecetes torma
- 1 tk szárnyas fűszerkeverék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Mézes gyümölcsös csirkecomb recept
Hozzávalók:
- 4 kisebb csirkecomb
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 ek méz
- 2 narancs
- só
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Gombás, göngyölt sertéskaraj recept
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj csont nélkül
- só
- grillfűszer
- étolaj
A töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg gomba
- petrezselyem zöld
- só
- őrölt bors
- étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Falusi göngyölt karaj recept
Hozzávalók:
- 10-12 szelet karaj (csont nélkül)
- só
- bors
Töltelék:
- 3 főtt FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 piros húsú paprika (ha szeretjük a csípőset, akkor lehet hegyes erős is)
- 4-5 csemege uborka
- 60 g bacon (helyette lehet húsos szalonna is)
- 10 dkg sajt
- 1 ek mustár
- 2 ek tejföl
- só
- bors
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sütéshez:
- olaj (vagy másmilyen zsiradék)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Egészben sült karácsonyi kacsa recept
Hozzávalók:
- egy konyhakész kacsa
- 2 narancs
- egy cserép rozmaring
- só
- 1 szerecsendió
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa
- 3 fej lilahagyma
- szárzeller
- 3 babérlevél
- 5 cm-es gyömbér
- fél rúd fahéj
- 1 alma
- 1 liter csirke alaplé
- 2 ek finomliszt
- kb 2 dl portói bor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Sörös-mézes bőrős császárhús recept
Hozzávalók:
- 1-1,3 kg bőrős császárhús
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint zsír
- ízlés szerint sör
- ízlés szerint méz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Gesztenyés-áfonyadzsemmel töltött pulykamell hercegnő burgonyával recept
Hozzávalók:
- 6 nagy szelet pulykamell
- 20 dkg szeletelt bacon
- 25 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg mascarpone
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehérbors (ízlés szerint)
- 1 dl fehérbor
- 1-2 ek zsír (vagy olaj)
Áfonyadzsemhez:
- 1 cs aszalt vörösáfonya
- 1 dl vörösbor
- 1 cs vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 mk őrölt fahéj
- 2-3 db szegfűszeg
- 1 ek kukoricakeményítő + egy pici víz
Hercegnő burgonyához:
- 50 dkg krumpli
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg vaj
- só (ízlés szerint)
- késhegynyi szerecsendió
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Gesztenyés pulykarolád áfonyamártással recept
Hozzávalók:
- 6 szelet pulykamell (nagy tenyérnyi szeletek)
- 50 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg mascarpone
- 100 g vörösáfonya
- 30 dkg szeletelt bacon
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
- majoránna
- kakukkfű
- 0,5 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
Áfonyamártás:
- 200 g vörösáfonya
- 3 dl édes fehérbor
- 1 dl víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- egy darabka fahéj
- 4-5 szegfűszeg
- 2 cs vaníliás cukor
- ízlés szerint cukor
- 1 púpozott ek étkezési keményítő pici vízzel simára keverve