Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

11 fantasztikus étel savanyú káposztából

Dátum: 2024-12-03 / Írta: Budai István / Látták: /

A savanyú káposzta az egyik legízletesebb és legsokoldalúbb alapanyag, amely tökéletes a hűvösebb napokra. Ebben a válogatásban tíz fantasztikus receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják az asztalt. Fedezd fel, hogyan varázsolhatsz belőle egyszerű, mégis különleges fogásokat!




  • A savanyú káposzta nemcsak ízletes alapanyag, hanem igazi szuperélelmiszer, amely különösen télen hasznos. Rendkívül gazdag C-vitaminban, amely kulcsfontosságú az immunrendszer megerősítésében, és segít megelőzni a megfázásos betegségeket a hideg hónapokban.

    Emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és hozzájárulnak a szervezet regenerálódásához. A savanyú káposzta fermentálással készül, ennek köszönhetően probiotikumokat tartalmaz, amelyek támogatják az emésztőrendszer egészségét, javítják a bélflóra állapotát, és segítenek az ásványi anyagok jobb felszívódásában.

    Télen, amikor a friss zöldségek és gyümölcsök kevesebb vitamint és tápanyagot kínálnak, a savanyú káposzta természetes megoldást nyújt a hiányzó tápanyagok pótlására. A magas rosttartalma segíti az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is tökéletesen beilleszthető.

    Őseink már évszázadokkal ezelőtt is nagyra értékelték a savanyú káposztát, amely egyszerre volt tápláló, könnyen tárolható és jótékony hatású – ezt az örökséget ma is érdemes tovább vinni az asztalunkon!

    1. Savanyú káposztás rakott krumpli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg fehér édesburgonya
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 50 dkg savanyú káposzta
    • 5-10 dkg (cheddar) sajt

    A töltelékhez:

    • 50 dkg darált hús
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
    • 2-3 evőkanál zsír (mindegy milyen)
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg totu (krémes állagban)
    • 1 evőkanál citromlé
    • őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Savanyú káposztával töltött csirke recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 egész, konyhakész csirke
    • 1-2 fej vöröshagyma
    • 500 g savanyú káposzta
    • 100 g szalonna
    • 1 ek őrölt kömény
    • só és bors ízlés szerint
    • 2-3 dl világos sör
    • 1 kg kisebb burgonya

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Csirkecombos-kolbászos savanyú káposzta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 8 csirkecomb
    • 6 debreceni
    • 20 dkg füstölt kolbász
    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • 3 dl sűrített paradicsom
    • 0,5 l víz
    • őrölt bors
    • majoránna
    • kakukkfű
    • 2-3 db babérlevél
    • 4-5 szem borókabogyó

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Savanyú káposztás bableves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg savanyú káposzta
    • 10 dkg szárazkolbász
    • 30 dkg füstölt-főtt tarja
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 tk házi darált paprika
    • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 2 púpos ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 2 dl tejföl
    • 2,5 liter víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Csirkecomb savanyú káposzta ágyon sütve recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 6 csirke felső comb filé
    • 15 dkg kolozsvári szalonna
    • 2 kisebb fej lilahagyma
    • 50 dkg savanyú káposzta
    • frissen őrölt fehér bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Toroskáposzta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 kg savanyú káposzta
    • 1 kg sertéscomb
    • 2 kk só
    • 1 tk őrölt bors
    • 1 tk ételízesítő
    • 2 ek házi darált paprika
    • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 dl olaj
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 mk őrölt pirospaprika

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Nem sikerült lekérni a weboldalt:

    7. Savanyú káposztás csirkemell recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4-5 szelet csirkemell
    • 50 dkg savanyú káposzta
    • 2 dl kefir
    • 10 dkg reszelt sajt
    • 6 dkg ecetes torma
    • 2 darab kisebb alma
    • kevés étolaj
    • liszt
    • 1 kis fej vöröshagyma

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Káposztával töltött csirkemell filé recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4-5 db csirkemell filé
    • 1 kg savanyú káposzta (helyettesíthető akár fejes káposztával is)
    • 1 csomag bacon
    • 1 dl citromlé
    • só, bors, csipetnyi cukor, pici kömény
    • zsír

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Székelykáposzta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 fej káposzta, kb 1,5 kg
    • kb 2 liter víz
    • 2 ek só

    A pörkölthöz:

    • 1 kg sertés lapocka
    • zsír
    • kb 1 ek só
    • bors
    • pirospaprika
    • babérlevél
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • őrölt kömény

    A tálaláshoz:

    • tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Kolozsvári töltött káposzta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéscomb
    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • savanyított káposzta levél
    • 2 db vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
    • 30 dkg füstölt kolbász
    • 10 dkg rizs
    • 3 tk pirospaprika
    • őrölt fekete bors
    • majoránna
    • őrölt köménymag
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek liszt
    • 3 ek étolaj
    • annyi víz hogy bőven ellepje
    • ízlés szerint tejföl a tálaláshoz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Csípős-babos káposztaleves kolbásszal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg savanyú káposzta
    • 25 dkg krumpli
    • 1 db fehér bab konzerv
    • 1 cs debreceni (5 db-os)
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 sárgarépa
    • 1 ek sűrített paradicsom
    • chili ízlés szerint
    • 3 dkg vaj
    • 1-1,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá