A hétvégi ebéd mindig különlegesebb, mint a hétköznapok gyorsan összedobott fogásai. A szombati asztal köré gyűlik a család, és ilyenkor mindannyian egy gazdag, ízletes ételre vágyunk, amely nemcsak finom, de tartalmas is. A sertésből készült tokányok és raguk tökéletes választások erre az alkalomra. Az egyszerű temesvári sertésragu nokedlivel igazán házias élményt nyújt, míg a mexikói sertéstokány a pikáns ízek kedvelőinek kedvence lehet.
A zöldséges változatok a frissességet hozzák el, míg a mustáros-gombás tokány egy igazán különleges ízvilágot képvisel. Ezek az ételek nemcsak laktatóak, hanem remekül variálhatóak is köretekkel, így garantáltan mindenki megtalálja a kedvencét az asztalnál.
1. Temesvári sertésragu nokedlivel recept
Hozzávalók:
- 3 db babérlevél
- 50 dkg zöldbab
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 10 dkg mangalica szalonna
- 1 evőkanál liszt
- 3 db nagyobb fej vöröshagyma
- só
- bors
- 80 dkg sertéscomb (eredetileg tarja)
- 6 evőkanál házi lecsó (nagyon finom anyukám által eltett lecsót használtam)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Mexikói sertéstokány tésztával recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek zsír
- 35-40 dkg mexikói zöldségkeverék (fagyasztott)
- 1 ek fűszerkeverék (mexikói, grill vagy szárnyas)
- só, bors, oregánó ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz tejföl
- egy evőkanál liszt
- 1 cs szarvacska tészta
- 1 ek olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Zöldséges sertéstokány recept
Hozzávalók:
- kb 50 dkg sertéscomb
- 15 dkg zöldborsó
- 20 dkg vegyes zöldség (karfiol, brokkoli és répa nálunk)
- 5 dkg füstölt szalonna
- 4 ek finomliszt
- 1 tk (füstölt) pirospaprika
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk őrölt bors
- 2 tk só
- 5-6 dl víz
- kevés olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Mustáros, gombás tokány recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 15 dkg gomba
- 1 dl vörösbor
- 2 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- só
- bors
- majoránna
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Hentes tokány recept
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsír
- 50 dkg sertés lapocka
- 15 dkg füstölt szalonna
- 3 csemege uborka
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Csikós tokány recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 15 dkg szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 paprika
- 1 paradicsom
- 1 ek pirospaprika
- 1 mk őrölt kömény
- 0,5 dl konyak
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejföl
- 1 ek keményítő
- 1 ízlés szerint só
- 1 ízlés szerint őrölt bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Bakonyi sertéstokány medvehagymával recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertés comb vagy lapocka
- 30 dkg gomba
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 levél medvehagyma
- 2 dl tejföl
- 1 ek finomliszt
- 1 csapott ek pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Zöldséges sertésragu recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 1 egész nagy fej vöröshagyma
- 2 ek tyúkzsír
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 púpos tk fűszerpaprika
- 2 csapott ek házi darált paprika
- 1 közepes paradicsom
- 2 dl zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
- 2 közepes szál sárgarépa
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Palócos aprópecsenye recept
Hozzávalók:
- 80 dkg sertés lapocka
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg zöldbab
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek paradicsom püré
- só, őrölt bors
- kevés petrezselyem zöld
- kevés olaj
- 1 dl száraz fehérbor