Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Különlegességek Márton napra

Dátum: 2017-11-10 / Írta: Budai István / Látták: 13889 /

Márton-nap évszázadok óta az őszi szezon egyik legfontosabb ünnepe, amelyet a hagyomány szerint bőséges lakomával és jókedvvel töltöttek. Eredete Szent Márton legendájához kötődik, aki a legenda szerint libák közé bújt, hogy elkerülje püspökké szentelését, de a madarak gágogása elárulta őt. Ezért vált a liba az ünnep jelképévé, és azóta is sok helyen libasült kerül az asztalra. Márton-nap egyben az őszi betakarítás lezárása és az új bor ünnepe is, amikor az évszak terméseit felhasználva ínycsiklandó fogásokat készítenek. A hagyomány szerint a frissen készült újbor kóstolása is a lakoma része, hiszen “aki Márton napján nem iszik újbort, egész évben szomjazni fog”.




  • A Márton-napi menü általában bőséges és tartalmas: a libacomb vagy libamáj különleges módon készítve, ropogós bőrrel, zamatos, sült köretekkel kerül az asztalra. A libaételek mellett az ősz ízeivel teli fogások is népszerűek, mint a gesztenyés, sült almás köret vagy a hagymás tört krumpli, amelyek tökéletes kiegészítői a húsos fogásoknak. Emellett az ízesített levesek, például a sütőtök krémleves, és a gazdagon fűszerezett gyökérzöldségek is helyet kapnak az ünnepi asztalon, hogy a vendégek és a család tagjai is átélhessék az ősz gazdagságát és meleg ízeit.

    Az édességek sem hiányozhatnak: a hagyományos rétesek, almás és diós sütemények, valamint az ízesített boros desszertek kiválóan illenek a Márton-napi fogásokhoz. Aki pedig igazán különleges ízélményre vágyik, próbálhat modern csavarokat is vinni a klasszikus receptekbe, például karamellizált gyümölcsökkel vagy pikáns fűszerekkel. Így Márton-napon mindenki megtalálhatja a kedvére való fogást, legyen szó hagyományos lakomáról vagy modern, kreatív finomságokról.

    Ez az ünnep az együttlét, a hagyományok és a jóízű falatok ideje, amely egyesíti az asztal körül a családot és barátokat. A Márton-napi étkezés több mint egy vacsora – igazi élmény, ahol az évszak ízeivel és a közös pillanatokkal töltekezhetünk, megidézve az elmúlt idők vendégszerető és bőséges lakomáit.

    1 . Libaleves gazdagon

    Hozzávalók:

    1. 5 db libaszárnytő
    2. ½ idei karalábé
    3. 1 idei, kicsi zeller
    4. 1 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt
    5. 1 idei sárgarépa
    6. 1 nagy gerezd fokhagyma
    7. 10 dkg zsenge zöldborsó

    A recept ide kattintva folytatódik >>

    2. Libamell sajtos krumplipürével

    Hozzávalók:

    1. 2 db libamellfilé
    2. őrölt fehér bors
    3. őrölt szerecsendió
    4. 1 ek libazsír
    5. a filézés után visszamaradt mellcsont
    6. 2 db sárgarépa
    7. 2 db petrezselyemgyökér
    8. 1 kisebb zeller

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    3. Tejszínes liba falatok

    Hozzávalók:

    1. 80 dkg libahús
    2. 2 db vöröshagyma
    3. 3 ek zsír
    4. 5 dkg bacon szalonna, szeletelt
    5. 1 szál sárgarépa
    6. 1 fej zeller
    7. 1 tk oregánó
    8. 1 ek petrezselyem zöld

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    4. Libacomb sült krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel

    Hozzávalók:

    1. 2 libacomb
    2. 2-3 dl libazsír
    3. 3-4 gerezd fokhagyma
    4. 4 db borókabogyó
    5. 2 db babérlevél
    6. 2 tk só
    7. őrölt fehér bors
    8. 1 tk ételízesítő
    9. 1 mk pirospaprika
    10. 2 tk köménymag
    11. 1,5 dl fehérbor

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    5. Sült libacomb, portóiban párolt, datolyás körtével

    Hozzávalók 2 személyre:

    1. 2 db hízott libacomb
    2. 3 gerezd fokhagyma
    3. 2 ág friss rozmaring
    4. 1/2 kg liba háj
    5. só, bors
    6. 3 db érett vilmoskörte
    7. 10 szem datolya
    8. 4 dkg vaj
    9. 1 dl portói

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    6. Márton napi ízes libamell

    Hozzávalók:

    1. 3 szelet libamell
    2. 15 dkg zsír (liba v. kacsa, esetleg sertés)
    3. 15 dkg gomba
    4. 10 dkg szalonna
    5. 10 dkg sonka
    6. fél csomag petrezselyem
    7. 15 dkg sajt
    8. 2 dl tejszín
    9. 1 vöröshagyma
    10. 10 dkg liszt

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    7. Sült libamell narancsos káposztával

    Hozzávalók:

    1. 1/2 fej vöröskáposzta
    2. 2 ek barnacukor,
    3. ½ kk fahéj
    4. 1/2 kk őrölt szegfűszeg
    5. 4 ek sötét balzsamecet
    6. 5 ek olaj
    7. 8 db bébinarancs (kumquat)
    8. 40 dkg libamell (2 db)
    9. bors

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    8. Libamájas házi rétes

    Hozzávalók:

    1. 50-60 dkg libamáj
    2. 1 db nagyobb alma
    3. 1 nagyobb fej lilahagyma
    4. 1 csokor snidling
    5. 2 cl almapálinka
    6. fehér bors
    7. 3 dl tej
    8. 5 gerezd fokhagyma
    9. házi készítésű rétestészta, vagy (1 csomag rétestészta)
    10. zsemlemorzsa

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Szólj hozzá