Nyulas vadas krumpligombóccal recept

Hozzávalók:
- 1 kg nyúlhús (comb, lapocka, stb.)
- 2 ek olaj vagy zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kis fej zeller
- 2 dl jó minőségű fehérbor
- víz vagy alaplé
- 10 szem bors
- 7 szem borókabogyó
- 4 db babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 0,5-1 tk szárított kakukkfű
- 3-4 ek cukor
- 3-4 ek tejföl
- 1 ek mustár
- 1 citrom leve
- ízlés szerint só
Krumpli gombóc:
- 40 dkg főtt burgonya
- 10-15 dkg finomliszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
Elkészítése:
A húst sózzuk, borsozzuk. Akár még egy kis lisztben meg is forgathatjuk, majd egy kevés felforrósított olajon vagy zsíron mindkét oldalát forró serpenyőben pirítsuk le.
Közben a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) vágjuk fel nagyobb darabokra és szintén pirítsuk le.
Ha szép színt kaptak, akkor egy nagyobb fazékban karamellizáljunk cukrot, majd forgassuk meg benne a zöldségeket, végül öntsük fel a fehérborral. Ezt redukáljuk vissza szinte teljesen és rakjuk a nyúlhúst is a fazékba.
Öntsük fel annyi folyadékkal, amely kényelmesen ellepi. Adjuk hozzá a fűszereket és gyöngyözve főzzük, ameddig a hús meg nem puhul (kb 1-1,5 óra). Közben ügyeljünk a leves sósságára.
Miután a húst puhának ítéljük, szedjük ki a mártásból, illetve a zöldségeket is rakjuk át egy turmixgépbe, majd szűrjük rá a lé egy részét. Turmixolás közben adagoljuk hozzá tejfölt és a mustárt (ízlésünknek megfelelő sűrűségűre tudjuk beállítani). Turmixoljuk szép selymes állagúra. A végén ízlésünknek megfelelően citromlével beállíthatjuk a kellő savasságát a mártásnak.
Ha úgy ítéljük, hogy nem elég sűrű, egy kis tejfölös lisztes habarással sűríthetünk rajta.
A krumpligombóchoz a főtt, áttört és kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a csipet sót és apránként adagolva a lisztet. A liszt pontos mennyiségét a burgonya fajtája határozza meg. Ha minden egyben van, dolgozzuk ki a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz.
Formázzunk belőle gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük készre. Késznek ítélhető a gombóc, ha feljön a víz tetejére és még 1-2 percig főzzük.
Miután elkészültünk mindennel, tálalhatunk is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »