Nyulas vadas krumpligombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 kg nyúlhús (comb, lapocka, stb.)
- 2 ek olaj vagy zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kis fej zeller
- 2 dl jó minőségű fehérbor
- víz vagy alaplé
- 10 szem bors
- 7 szem borókabogyó
- 4 db babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 0,5-1 tk szárított kakukkfű
- 3-4 ek cukor
- 3-4 ek tejföl
- 1 ek mustár
- 1 citrom leve
- ízlés szerint só
Krumpli gombóc:
- 40 dkg főtt burgonya
- 10-15 dkg finomliszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - só
Elkészítése:
A húst sózzuk, borsozzuk. Akár még egy kis lisztben meg is forgathatjuk, majd egy kevés felforrósított olajon vagy zsíron mindkét oldalát forró serpenyőben pirítsuk le.
Közben a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) vágjuk fel nagyobb darabokra és szintén pirítsuk le.
Ha szép színt kaptak, akkor egy nagyobb fazékban karamellizáljunk cukrot, majd forgassuk meg benne a zöldségeket, végül öntsük fel a fehérborral. Ezt redukáljuk vissza szinte teljesen és rakjuk a nyúlhúst is a fazékba.
Öntsük fel annyi folyadékkal, amely kényelmesen ellepi. Adjuk hozzá a fűszereket és gyöngyözve főzzük, ameddig a hús meg nem puhul (kb 1-1,5 óra). Közben ügyeljünk a leves sósságára.
Miután a húst puhának ítéljük, szedjük ki a mártásból, illetve a zöldségeket is rakjuk át egy turmixgépbe, majd szűrjük rá a lé egy részét. Turmixolás közben adagoljuk hozzá tejfölt és a mustárt (ízlésünknek megfelelő sűrűségűre tudjuk beállítani). Turmixoljuk szép selymes állagúra. A végén ízlésünknek megfelelően citromlével beállíthatjuk a kellő savasságát a mártásnak.
Ha úgy ítéljük, hogy nem elég sűrű, egy kis tejfölös lisztes habarással sűríthetünk rajta.
A krumpligombóchoz a főtt, áttört és kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a csipet sót és apránként adagolva a lisztet. A liszt pontos mennyiségét a burgonya fajtája határozza meg. Ha minden egyben van, dolgozzuk ki a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz.
Formázzunk belőle gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük készre. Késznek ítélhető a gombóc, ha feljön a víz tetejére és még 1-2 percig főzzük.
Miután elkészültünk mindennel, tálalhatunk is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »










