Zserbó torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 ek tejföl
- 3,5 gramm instant élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 1 kk szódabikarbóna
- 10 dkg cukor
A töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 40 dkg sárgabarack lekvár
A díszítéshez:
- 15 dkg csokoládé
- 1 ek étolaj
- 10 db fél dió
- 2 marék dió
- 5 dkg tejcsokoládés vörös áfonya
- 10 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- kristálycukor
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, szódabikarbónát és porcukrot.
Hozzáadjuk a tojássárgákat,a vajat is és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 5 darab cipóra osztjuk és egyenként 24 cm-es lapokká nyújtjuk.
A darált diót keverjük össze a cukorral, reszelt citrom héjjal.
A kapcsos tortaformánk aljára vágjunk sütőpapírból egy kört. Az első lapot az aljára tesszük és bőven megkenjük lekvárral, majd cukrozott dióval megszórjuk. A másik lapot rátesszük és addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogy a tészta.
A felső lapot megszurkáljuk villával, teljesen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon.
Fél órát kelni hagyjuk, majd 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Ha közben nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Hagyjuk a formában kihűlni.
Az egész dióbeleket forgassuk meg az enyhén felvert tojásfehérjében ezután egy villa segítségével egyenként emeljük ki őket és forgassuk meg a kristálycukorban. Tegyük egy rácsra, hogy a felesleges tojásfehérje le tudjon csöpögni. Mikor kicsit szikkadtak szórjuk meg még őket bőven kristálycukorral és hagyjuk megszáradni.
A díszítéshez a 10 dkg cukrot karamellizáljuk, amikor felolvad a 2 marék diót beleforgatjuk.
Egy vajjal lekent tányérra borítjuk, amikor kihűlt aprítógépben apróra zúzzuk.
A díszítéshez a tortát állítsuk fejre, mert sülés közben a felső lap összezsugorodik. A csokit olvasszuk föl vízgőz fölött, keverjünk el benne egy evőkanál olajat, majd csurgassuk a torta tetejére, kenjük el és a lefolyó csokit kenjük el az oldalán.
Még mielőtt megdermedni óvatosan “nyomkodjuk az oldalára a karamelles diót, a tetejére a cukrozott diót és a halmozzuk a torta közepére a csokis áfonya szemeket.
Ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük.