Rigó Jancsi torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 26 dkg porcukor
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl olaj
- 2 ek kakaópor
- 26 dkg liszt
- 2 cs sütőpor
Krém:
- 8 dl habtejszín
- 2 ek kakaópor
- 4 cs habfixáló
- savanykás lekvár
Tetejére:
- 7 ek cukor
- 7 ek víz
- 3 púpozott ek kakaópor
- 10 dkg vaj
- ízlés szerinti díszítő elemek
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és lisztezünk, vagy sütőpapírral béleljük.
A laphoz a tojásokat ketté választjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, beleöntjük a vizet, az olajat, a kakaóport, a sütőporos lisztet, majd simára keverjük.
Végül a fehérjék keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. A masszát belesimítjuk a formába.
A lapot kb 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd kihűtjük és utána két lapba vágjuk.
A habtejszínt félig felverjük, hozzászitáljuk a kakaóport, a habfixálókat, majd kemény habbá verjük.
Az alsó lapot egy tálcára vagy lapostányérra tesszük, köré tesszük a forma kapcsos részét, rákenjük a kész krémet. A másik lap krém felőli oldalát megkenjük lekvárral, majd a lekváros felével lefelé rátesszük a krémre, majd kissé lenyomkodjuk.
A vizet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, (de nem forraljuk!) levesszük a lángról, beleszitáljuk a kakaóport és simára keverjük, majd mikor langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, míg teljesen el nem tűnik a mázban.
A kész mázat rákanalazzuk a torta tetejére és díszítjük, majd betesszük a hűtőbe dermedni, majd levesszük a formát és az oldalát is átkenjük a mázzal. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp:
Azért kenjük meg a felső piskóta alját, mert így a piskóta nem szívja magába a krémet.