Rigó Jancsi torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Rigó Jancsi torta

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 4 egész tojás
  • 26 dkg porcukor
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl olaj
  • 2 ek kakaópor
  • 26 dkg liszt
  • 2 cs sütőpor

Krém:

  • 8 dl habtejszín
  • 2 ek kakaópor
  • 4 cs habfixáló
  • savanykás lekvár

Tetejére:

  • 7 ek cukor
  • 7 ek víz
  • 3 púpozott ek kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • ízlés szerinti díszítő elemek

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és lisztezünk, vagy sütőpapírral béleljük.

A laphoz a tojásokat ketté választjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, beleöntjük a vizet, az olajat, a kakaóport, a sütőporos lisztet, majd simára keverjük.

Végül a fehérjék keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. A masszát belesimítjuk a formába.

A lapot kb 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd kihűtjük és utána két lapba vágjuk.

A habtejszínt félig felverjük, hozzászitáljuk a kakaóport, a habfixálókat, majd kemény habbá verjük.

Az alsó lapot egy tálcára vagy lapostányérra tesszük, köré tesszük a forma kapcsos részét, rákenjük a kész krémet. A másik lap krém felőli oldalát megkenjük lekvárral, majd a lekváros felével lefelé rátesszük a krémre, majd kissé lenyomkodjuk.

A vizet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, (de nem forraljuk!) levesszük a lángról, beleszitáljuk a kakaóport és simára keverjük, majd mikor langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, míg teljesen el nem tűnik a mázban.

A kész mázat rákanalazzuk a torta tetejére és díszítjük, majd betesszük a hűtőbe dermedni, majd levesszük a formát és az oldalát is átkenjük a mázzal. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp:

Azért kenjük meg a felső piskóta alját, mert így a piskóta nem szívja magába a krémet.