Őrség zöld aranya recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tökmagos réteg:
- 75 g tökmag
- 50 g cukor
- 18 g víz
- 25 g tökmagolaj
- 70 g fehér csokoládé
- 30 g ostya
Zselatinmassza:
- 25 g zselatin
- 125 g víz
Málnazselé:
- 200 g málna
- 30 g cukor
- 25 g zselatinmassza
Tökmagos piskóta:
- 120 g FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 128 g cukor
- csipet só
- 48 g joghurt
- 72 g liszt
- 3 g sütőpor
- 48 g darált mandula
- 58 g tökmagolaj
Fehér csokoládés mousse:
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 10 g csomag vaníliás cukor
- 40 g zselatinmassza
- 220 g fehér csokoládé
- 680 g tejszín
Tökmagos glazing:
- 25 g víz
- 50 g cukor
- 50 g méz (glükózszirup)
- 33 g sűrített tej
- 20 g zselatinmassza
- 50 g fehér csokoládé
- 32 g tökmagolaj
Elkészítése:
Tökmagos réteg:
A tökmagot 180 °C-on pirítsuk 12 percig, melyet legalább 3x mozgassunk át. A pirított tökmagot aprítsuk össze.
A cukrot a vízzel főzzük fel, majd ha elérte a 108°C-ot, adjuk a tökmaghoz és aprítsuk össze ismét. Adjuk hozzá a tökmagolajat és turmixoljuk át megint. A tökmag pralinéhoz adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét és botmixerrel keverjük össze, majd adjuk hozzá a ostyát és simítsuk a forma aljába, majd fagyasszuk ki.
Zselatin massza:
A vizet és a zselatint olvasszuk össze.
Málnazselé:
A málnát kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a cukrot és főzzük tovább. Forrás után 1-2 perccel botmixerrel turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a zselatinmasszát és turmixoljuk össze ezzel is. Öntsük a sütőpapírral bélelt tortaformába és fagyasszuk ki ezt is.
Tökmagos piskóta:
A tojást, a cukrot és a csipet sót tegyük robotgépbe és kezdjük el habosítani, majd adjuk hozzá a joghurtot, végül keverjük hozzá a sütőporos lisztet, valamint a darált mandulát és a tökmagolajat.
Előmelegített sütőben, 160 °C-on süssük 20-25 percig.
Fehér csokoládés mousse:
200 g tejszínt a vaníliarúddal, vagy vaníliás cukorral, valamint a zselatinmasszával kezdjük el melegíteni, majd öntsük a fehér csokoládéra és keverjük addig, amíg a csoki el nem olvad. Hűtsük langyosra.
480 g tejszínt verjünk kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a kihűlt fehér csokoládés krémmel.
Összeállítás:
A piskótára öntsük rá a fehér csokis mousse 1/3-át, majd tegyük rá a kifagyasztott pralinét. Kenjük le ismét a krém 1/3-ával és helyezzük rá a málnazselét. Végül vonjuk be a maradék krémmel és tegyük minimum 2 órára hűtőbe.
Díszítés:
A glazinghez a vizet, a cukrot, a mézet, valamint a sűrített tejet forraljuk fel, majd öntsük a fehér csokoládéhoz, és keverjük el. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és a tökmagolajat, majd öntsük a torta tetejére és tegyük egy éjszakára hűtőbe.