Őrség zöld aranya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
480 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Őrség zöld aranya

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tökmagos réteg:

  • 75 g tökmag
  • 50 g cukor
  • 18 g víz
  • 25 g tökmagolaj
  • 70 g fehér csokoládé
  • 30 g ostya

Zselatinmassza:

  • 25 g zselatin
  • 125 g víz

Málnazselé:

  • 200 g málna
  • 30 g cukor
  • 25 g zselatinmassza

Tökmagos piskóta:

  • 120 g tojás
  • 128 g cukor
  • csipet só
  • 48 g joghurt
  • 72 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 48 g darált mandula
  • 58 g tökmagolaj

Fehér csokoládés mousse:

  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 10 g csomag vaníliás cukor
  • 40 g zselatinmassza
  • 220 g fehér csokoládé
  • 680 g tejszín

Tökmagos glazing:

  • 25 g víz
  • 50 g cukor
  • 50 g méz (glükózszirup)
  • 33 g sűrített tej
  • 20 g zselatinmassza
  • 50 g fehér csokoládé
  • 32 g tökmagolaj

Elkészítése:

Tökmagos réteg:

A tökmagot 180 °C-on pirítsuk 12 percig, melyet legalább 3x mozgassunk át. A pirított tökmagot aprítsuk össze.

A cukrot a vízzel főzzük fel, majd ha elérte a 108°C-ot, adjuk a tökmaghoz és aprítsuk össze ismét. Adjuk hozzá a tökmagolajat és turmixoljuk át megint. A tökmag pralinéhoz adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét és botmixerrel keverjük össze, majd adjuk hozzá a ostyát és simítsuk a forma aljába, majd fagyasszuk ki.

Zselatin massza:

A vizet és a zselatint olvasszuk össze.

Málnazselé:

A málnát kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a cukrot és főzzük tovább. Forrás után 1-2 perccel botmixerrel turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a zselatinmasszát és turmixoljuk össze ezzel is. Öntsük a sütőpapírral bélelt tortaformába és fagyasszuk ki ezt is.

Tökmagos piskóta:

A tojást, a cukrot és a csipet sót tegyük robotgépbe és kezdjük el habosítani, majd adjuk hozzá a joghurtot, végül keverjük hozzá a sütőporos lisztet, valamint a darált mandulát és a tökmagolajat.

Előmelegített sütőben, 160 °C-on süssük 20-25 percig.

Fehér csokoládés mousse:

200 g tejszínt a vaníliarúddal, vagy vaníliás cukorral, valamint a zselatinmasszával kezdjük el melegíteni, majd öntsük a fehér csokoládéra és keverjük addig, amíg a csoki el nem olvad. Hűtsük langyosra.

480 g tejszínt verjünk kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a kihűlt fehér csokoládés krémmel.

Összeállítás:

A piskótára öntsük rá a fehér csokis mousse 1/3-át, majd tegyük rá a kifagyasztott pralinét. Kenjük le ismét a krém 1/3-ával és helyezzük rá a málnazselét. Végül vonjuk be a maradék krémmel és tegyük minimum 2 órára hűtőbe.

Díszítés:

A glazinghez a vizet, a cukrot, a mézet, valamint a sűrített tejet forraljuk fel, majd öntsük a fehér csokoládéhoz, és keverjük el. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és a tökmagolajat, majd öntsük a torta tetejére és tegyük egy éjszakára hűtőbe.