Mojito torta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Piskótához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg barnacukor
- 25 dkg liszt
- 7 evőkanál étolaj
- 12 g sütőpor
Krémhez:
- 7 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg barnacukor
- 2-3 csokor menta
- 8 db lime
- 1,5 dl rum
- 1 csomag habfixáló
- 8 db zselatinlap
Elkészítése:
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a sütőport, amivel tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az étolaj teljesen elkeveredik a fehérjében. A lisztet apránként a felvert habhoz adjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze.
A piskótatésztát öntsük a tortaformába és tegyük előmelegített sütőbe 170 fokra. Süssük készre 45-50 perc alatt.
A formában hagyjuk kihűlni az elkészült piskótát.
5 lime héját lereszeljük és félre rakjuk. A 25 dkg barnacukrot az 7 lime levével összekeverjük, felmelegítjük, hogy felolvadjon a cukor benne.
A mentát vágjuk apróra és adjuk cukor sziruphoz a reszelt lime héjakkal együtt, majd keverjük el benne. Amíg kihűl a cukorszirup, a zselatin lapokat áztassuk be, majd nyomkodjuk ki és adjuk a sziruphoz.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverjük bele a habfixálót és a mascarponét.
A kihűlt cukorszirupot keverjük el a tejszínes krémben.
A megsült és kihűlt piskótát vágjuk három lapra, majd az első lapot rakjuk bele a tortaformába és majd locsoljuk meg rummal. A rumos tortalapot kenjük meg a krémmel, majd a másik két lappal ezt ismételjük meg. A tortát és a megmaradt krémet rakjuk hűtőbe 2-3 órára.
Hűtés után a maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd mentával és lime gerezdekkel díszítsük fel.
Tipp:
A mascarponét vegyük ki a hűtőből sütés előtt fél órával, hogy szobahőmérséklettű legyen. Erre azért van szükség, mert a hideg mascarponét nem tudjuk csomómentesre keverni a felvert tejszínhabban. Mentából olyan fajtát válasszunk, aminek kicsit erősebb mentaíze van. A marokkói menta, borsmenta vagy a citromos menta jó választás lehet ehhez a tortához.