Karinthy-torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg csokoládé
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál vanília aroma
- 5 dkg őrölt mandula
- 4 dkg darált háztartási keksz
- 1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg étcsokoládé
Panírozáshoz:
- 5 dkg mandula
- 1 dl habtejszín
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott csokoládét és egyenként a tojássárgájákat, miközben folyamatosan keverjük. Ezután a keményre felvert tojáshabot óvatosan a vajas alaphoz adjuk, majd beleforgatjuk a hámozott, őrölt mandulát és a sütőporral elkevert, darált háztartási kekszet.
A kész tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába (24 cm) öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tortát két lapba vágjuk. A közepét és a külső felületét is csokoládékrémmel kenjük be, majd szárazon pirított mandulával panírozzuk a torta oldalát. A tetejét tejszínhabbal és manduladarabokkal díszítjük, hogy még látványosabb legyen.
Csokoládékrém:
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és simára dolgozzuk. Ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be a tortát.
Eredete:
A Karinthy-szelet története a híres Hadik Kávéházhoz és a legendás íróhoz, Karinthy Frigyeshez kötődik, aki a 20. század elején Budapest egyik legismertebb irodalmi alakja volt. A Hadik Kávéház, ahol Karinthy és korabeli művésztársai gyakran találkoztak, a bohém társaság kedvelt törzshelye volt, tele irodalmi vitákkal, humorral és szatírával. Karinthy éles eszű, szórakoztató stílusa sokszor megihlette a cukrászokat is, akik a Hadikban egy különleges süteményt alkottak az író tiszteletére.
A sütemény egyszerre elegáns és gazdag ízvilágú, ahogyan Karinthy írásai is. Csokoládés, mandulás tölteléke és díszítése az ő finom és összetett humorát idézi meg, ami méltó emléket állít a híres írónak és annak a korszaknak, amelyet a Hadik Kávéház életre keltett. Azóta is Karinthy-szeletként emlegetik, megőrizve ezzel a kávéházi irodalom és Karinthy örökségét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »