Karinthy-torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg csokoládé
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 teáskanál vanília aroma
- 5 dkg őrölt mandula
- 4 dkg darált háztartási keksz
- 1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg étcsokoládé
Panírozáshoz:
- 5 dkg mandula
- 1 dl habtejszín
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott csokoládét és egyenként a tojássárgájákat, miközben folyamatosan keverjük. Ezután a keményre felvert tojáshabot óvatosan a vajas alaphoz adjuk, majd beleforgatjuk a hámozott, őrölt mandulát és a sütőporral elkevert, darált háztartási kekszet.
A kész tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába (24 cm) öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tortát két lapba vágjuk. A közepét és a külső felületét is csokoládékrémmel kenjük be, majd szárazon pirított mandulával panírozzuk a torta oldalát. A tetejét tejszínhabbal és manduladarabokkal díszítjük, hogy még látványosabb legyen.
Csokoládékrém:
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és simára dolgozzuk. Ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be a tortát.
Eredete:
A Karinthy-szelet története a híres Hadik Kávéházhoz és a legendás íróhoz, Karinthy Frigyeshez kötődik, aki a 20. század elején Budapest egyik legismertebb irodalmi alakja volt. A Hadik Kávéház, ahol Karinthy és korabeli művésztársai gyakran találkoztak, a bohém társaság kedvelt törzshelye volt, tele irodalmi vitákkal, humorral és szatírával. Karinthy éles eszű, szórakoztató stílusa sokszor megihlette a cukrászokat is, akik a Hadikban egy különleges süteményt alkottak az író tiszteletére.
A sütemény egyszerre elegáns és gazdag ízvilágú, ahogyan Karinthy írásai is. Csokoládés, mandulás tölteléke és díszítése az ő finom és összetett humorát idézi meg, ami méltó emléket állít a híres írónak és annak a korszaknak, amelyet a Hadik Kávéház életre keltett. Azóta is Karinthy-szeletként emlegetik, megőrizve ezzel a kávéházi irodalom és Karinthy örökségét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »