Hozzávalók:
Tésztához:
Krémhez:
Panírozáshoz:
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott csokoládét és egyenként a tojássárgájákat, miközben folyamatosan keverjük. Ezután a keményre felvert tojáshabot óvatosan a vajas alaphoz adjuk, majd beleforgatjuk a hámozott, őrölt mandulát és a sütőporral elkevert, darált háztartási kekszet.
A kész tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába (24 cm) öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tortát két lapba vágjuk. A közepét és a külső felületét is csokoládékrémmel kenjük be, majd szárazon pirított mandulával panírozzuk a torta oldalát. A tetejét tejszínhabbal és manduladarabokkal díszítjük, hogy még látványosabb legyen.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és simára dolgozzuk. Ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be a tortát.
A Karinthy-szelet története a híres Hadik Kávéházhoz és a legendás íróhoz, Karinthy Frigyeshez kötődik, aki a 20. század elején Budapest egyik legismertebb irodalmi alakja volt. A Hadik Kávéház, ahol Karinthy és korabeli művésztársai gyakran találkoztak, a bohém társaság kedvelt törzshelye volt, tele irodalmi vitákkal, humorral és szatírával. Karinthy éles eszű, szórakoztató stílusa sokszor megihlette a cukrászokat is, akik a Hadikban egy különleges süteményt alkottak az író tiszteletére.
A sütemény egyszerre elegáns és gazdag ízvilágú, ahogyan Karinthy írásai is. Csokoládés, mandulás tölteléke és díszítése az ő finom és összetett humorát idézi meg, ami méltó emléket állít a híres írónak és annak a korszaknak, amelyet a Hadik Kávéház életre keltett. Azóta is Karinthy-szeletként emlegetik, megőrizve ezzel a kávéházi irodalom és Karinthy örökségét.