Karamellizált sárgarépás torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű cukor
- a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű liszt
- 10 dkg darált dió
- 12 ek víz
- csipet só
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 50 dkg krémtúró
- 1 narancs héja
- 10 dkg sárgarépa (hámozva és reszelve)
- 5 dkg cukor
- 0,5 dl narancslé
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Piskóta:
Azzal kezdjük, hogy a tojásokat egy edénybe vagy a robotgép üstjébe feltörjük és lemérjük a súlyukat. Nekünk ez 240 g lett. Tehát akkor kimérünk ugyanennyi cukrot is és lisztet. Mi a lisztből 100 grammnyit darált dióval helyettesítettünk. Ha nem szeretjük a dió ízét, akkor ezt a lépést hagyjuk ki és használjunk csak lisztet.
Az egész tojásokat a sóval kezdjük el kihabosítani. Amikor kezd felverődni a tojáshab, akkor 2-3 részletben adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg elolvad valamint a tojás torfogata meg nem háromszorozódik.
Ekkor adjuk hozzá a vizet is és alaposan keverjük el benne. Ezután szórjuk bele a lisztet és a diót, ha használunk, majd óvatosan keverjük el, hogy a habot ne törjük össze.
A sütőt melegítsük elő 165 fokra. A tésztamasszát öntsük bele az előkészített sütőformába, majd süssük kb 60 percen át, vagy amíg át nem megy a tűpróbán.
Amikor megsült a tészta, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hűtsük ki.
Krém:
A cukrot egy vastagabb aljú edényben karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a répát és jól keverjük össze. Ezután öntsük fel a narancs és citromlével, majd pároljuk meg. Mielőtt a krémbe kevernénk, hűtsük ki.
A tejsznt majdnem keményre verjük fel. Ekkor adjuk hozzá a mascarponét, túrót, narancs héját és a párolt répát, majd keverjük stabil krémmé az egészet. Kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük, akkor keverjünk bele kb 10 dkg porcukrot még.
Összeállítás:
A megsült lapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk szintén 3 részre. Tegyük az egyik lapot egy tortatálcára, lapos tányérra vagy sima tálcára és egyenletesen kenjük rá a krém 1/3-át, majd tegyük rá a következő lapot. Újabb adag krém következik és az utolsó lap. A maradék krémmel buroljuk körbe és vonjuk be a tetejét is.
Ízlés szerint díszíthetjük krémrózsákkal, reszelt répával és marcipán figurákkal. Jót tesz neki, ha tálalás előtt néhány órát állni hagyjuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »