Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamellizált sárgarépás torta recept

Karamellizált sárgarépás torta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
    Tészta:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • a  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű cukor
    • a  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű liszt
    • 10 dkg darált dió
    • 12 ek víz
    • csipet só

    Krém:

    • 25 dkg mascarpone
    • 2 dl habtejszín
    • 50 dkg krémtúró
    • 1 narancs héja
    • 10 dkg sárgarépa (hámozva és reszelve)
    • 5 dkg cukor
    • 0,5 dl narancslé
    • 2 evőkanál citromlé

    Elkészítése:

    Piskóta:

    Azzal kezdjük, hogy a tojásokat egy edénybe vagy a robotgép üstjébe feltörjük és lemérjük a súlyukat. Nekünk ez 240 g lett. Tehát akkor kimérünk ugyanennyi cukrot is és lisztet. Mi a lisztből 100 grammnyit darált dióval helyettesítettünk. Ha nem szeretjük a dió ízét, akkor ezt a lépést hagyjuk ki és használjunk csak lisztet.

    Az egész tojásokat a sóval kezdjük el kihabosítani. Amikor kezd felverődni a tojáshab, akkor 2-3 részletben adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg elolvad valamint a tojás torfogata meg nem háromszorozódik.

    Ekkor adjuk hozzá a vizet is és alaposan keverjük el benne. Ezután szórjuk bele a lisztet és a diót, ha használunk, majd óvatosan keverjük el, hogy a habot ne törjük össze.

    A sütőt melegítsük elő 165 fokra. A tésztamasszát öntsük bele az előkészített sütőformába, majd süssük kb 60 percen át, vagy amíg át nem megy a tűpróbán.

    Amikor megsült a tészta, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hűtsük ki.

    Krém:

    A cukrot egy vastagabb aljú edényben karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a répát és jól keverjük össze. Ezután öntsük fel a narancs és citromlével, majd pároljuk meg. Mielőtt a krémbe kevernénk, hűtsük ki.

    A tejsznt majdnem keményre verjük fel. Ekkor adjuk hozzá a mascarponét, túrót, narancs héját és a párolt répát, majd keverjük stabil krémmé az egészet. Kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük, akkor keverjünk bele kb 10 dkg porcukrot még.

    Összeállítás:

    A megsült lapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk szintén 3 részre. Tegyük az egyik lapot egy tortatálcára, lapos tányérra vagy sima tálcára és egyenletesen kenjük rá a krém 1/3-át, majd tegyük rá a következő lapot. Újabb adag krém következik és az utolsó lap. A maradék krémmel buroljuk körbe és vonjuk be a tetejét is.

    Ízlés szerint díszíthetjük krémrózsákkal, reszelt répával és marcipán figurákkal. Jót tesz neki, ha tálalás előtt néhány órát állni hagyjuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá