Karamellizált sárgarépás torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű cukor
- a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű liszt
- 10 dkg darált dió
- 12 ek víz
- csipet só
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 50 dkg krémtúró
- 1 narancs héja
- 10 dkg sárgarépa (hámozva és reszelve)
- 5 dkg cukor
- 0,5 dl narancslé
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Piskóta:
Azzal kezdjük, hogy a tojásokat egy edénybe vagy a robotgép üstjébe feltörjük és lemérjük a súlyukat. Nekünk ez 240 g lett. Tehát akkor kimérünk ugyanennyi cukrot is és lisztet. Mi a lisztből 100 grammnyit darált dióval helyettesítettünk. Ha nem szeretjük a dió ízét, akkor ezt a lépést hagyjuk ki és használjunk csak lisztet.
Az egész tojásokat a sóval kezdjük el kihabosítani. Amikor kezd felverődni a tojáshab, akkor 2-3 részletben adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg elolvad valamint a tojás torfogata meg nem háromszorozódik.
Ekkor adjuk hozzá a vizet is és alaposan keverjük el benne. Ezután szórjuk bele a lisztet és a diót, ha használunk, majd óvatosan keverjük el, hogy a habot ne törjük össze.
A sütőt melegítsük elő 165 fokra. A tésztamasszát öntsük bele az előkészített sütőformába, majd süssük kb 60 percen át, vagy amíg át nem megy a tűpróbán.
Amikor megsült a tészta, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hűtsük ki.
Krém:
A cukrot egy vastagabb aljú edényben karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a répát és jól keverjük össze. Ezután öntsük fel a narancs és citromlével, majd pároljuk meg. Mielőtt a krémbe kevernénk, hűtsük ki.
A tejsznt majdnem keményre verjük fel. Ekkor adjuk hozzá a mascarponét, túrót, narancs héját és a párolt répát, majd keverjük stabil krémmé az egészet. Kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük, akkor keverjünk bele kb 10 dkg porcukrot még.
Összeállítás:
A megsült lapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk szintén 3 részre. Tegyük az egyik lapot egy tortatálcára, lapos tányérra vagy sima tálcára és egyenletesen kenjük rá a krém 1/3-át, majd tegyük rá a következő lapot. Újabb adag krém következik és az utolsó lap. A maradék krémmel buroljuk körbe és vonjuk be a tetejét is.
Ízlés szerint díszíthetjük krémrózsákkal, reszelt répával és marcipán figurákkal. Jót tesz neki, ha tálalás előtt néhány órát állni hagyjuk.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »