Karamellizált sárgarépás torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű cukor - a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSok súlyával megegyező mennyiségű liszt - 10 dkg darált dió
- 12 ek víz
- csipet só
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 50 dkg krémtúró
- 1 narancs héja
- 10 dkg sárgarépa (hámozva és reszelve)
- 5 dkg cukor
- 0,5 dl narancslé
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Piskóta:
Azzal kezdjük, hogy a tojásokat egy edénybe vagy a robotgép üstjébe feltörjük és lemérjük a súlyukat. Nekünk ez 240 g lett. Tehát akkor kimérünk ugyanennyi cukrot is és lisztet. Mi a lisztből 100 grammnyit darált dióval helyettesítettünk. Ha nem szeretjük a dió ízét, akkor ezt a lépést hagyjuk ki és használjunk csak lisztet.
Az egész tojásokat a sóval kezdjük el kihabosítani. Amikor kezd felverődni a tojáshab, akkor 2-3 részletben adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg elolvad valamint a tojás torfogata meg nem háromszorozódik.
Ekkor adjuk hozzá a vizet is és alaposan keverjük el benne. Ezután szórjuk bele a lisztet és a diót, ha használunk, majd óvatosan keverjük el, hogy a habot ne törjük össze.
A sütőt melegítsük elő 165 fokra. A tésztamasszát öntsük bele az előkészített sütőformába, majd süssük kb 60 percen át, vagy amíg át nem megy a tűpróbán.
Amikor megsült a tészta, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hűtsük ki.
Krém:
A cukrot egy vastagabb aljú edényben karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a répát és jól keverjük össze. Ezután öntsük fel a narancs és citromlével, majd pároljuk meg. Mielőtt a krémbe kevernénk, hűtsük ki.
A tejsznt majdnem keményre verjük fel. Ekkor adjuk hozzá a mascarponét, túrót, narancs héját és a párolt répát, majd keverjük stabil krémmé az egészet. Kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük, akkor keverjünk bele kb 10 dkg porcukrot még.
Összeállítás:
A megsült lapot vágjuk 3 részre. A krémet osszuk szintén 3 részre. Tegyük az egyik lapot egy tortatálcára, lapos tányérra vagy sima tálcára és egyenletesen kenjük rá a krém 1/3-át, majd tegyük rá a következő lapot. Újabb adag krém következik és az utolsó lap. A maradék krémmel buroljuk körbe és vonjuk be a tetejét is.
Ízlés szerint díszíthetjük krémrózsákkal, reszelt répával és marcipán figurákkal. Jót tesz neki, ha tálalás előtt néhány órát állni hagyjuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









