Jéghegytorta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 18 dkg cukor
- 1 tubus sűrített tej (170 g)
- 1 dl tej
- 28 dkg finomliszt
- 3 ek kakaópor
- 1 tasak sütőpor
- 20 dkg aszalt szilva
- 2 ek rumaroma
Töltelék:
- 7 dl tejföl
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 g zselatin
- 30 m víz
Tetejére:
- 2 dl tejszín
- reszelt étcsokoládé
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy gáztepsibe sütőpapírt fektetünk. A szilvát késes aprítóval felaprítjuk.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet, a tejet, az aromát és hozzászitáljuk a sütőporos, kakaós lisztet, végül hozzáforgatjuk a szilvát.
A masszát a tepsibe simítjuk és kb 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
Egy félgömb alakú formát vagy jénait kibélelünk folpackkal, úgy hogy a szélei túllógjanak a formán. A tésztából kivágunk egy akkora karikát amekkora a forma átmérője (kb 20 cm), majd a többit tésztát apró kockákra vágjuk.
A tejfölt simára keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és összeforgatjuk a piskótakockákkal.
A keveréket a tálba rakjuk, jól lenyomkodjuk, majd ráhelyezzük a rummal meglocsolt piskótakarikát és ráhajtjuk a fóliát.
Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Másnap a tortát egy tálcára vagy tányérra borítjuk és lehúzzuk róla a fóliát.
A tejszínt habbá verjük és körbekenjük a vele a tortát, végül megszórjuk reszelt csokoládéval.