Jéghegytorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 1 tubus sűrített tej (170 g)
  • 1 dl tej
  • 28 dkg finomliszt
  • 3 ek kakaópor
  • 1 tasak sütőpor
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2 ek rumaroma

Töltelék:

  • 7 dl tejföl
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 g zselatin
  • 30 m víz

Tetejére:

  • 2 dl tejszín
  • reszelt étcsokoládé

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy gáztepsibe sütőpapírt fektetünk. A szilvát késes aprítóval felaprítjuk.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet, a tejet, az aromát és hozzászitáljuk a sütőporos, kakaós lisztet, végül hozzáforgatjuk a szilvát.

A masszát a tepsibe simítjuk és kb 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük.

Egy félgömb alakú formát vagy jénait kibélelünk folpackkal, úgy hogy a szélei túllógjanak a formán. A tésztából kivágunk egy akkora karikát amekkora a forma átmérője (kb 20 cm), majd a többit tésztát apró kockákra vágjuk.

A tejfölt simára keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és összeforgatjuk a piskótakockákkal.

A keveréket a tálba rakjuk, jól lenyomkodjuk, majd ráhelyezzük a rummal meglocsolt piskótakarikát és ráhajtjuk a fóliát.

Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Másnap a tortát egy tálcára vagy tányérra borítjuk és lehúzzuk róla a fóliát.

A tejszínt habbá verjük és körbekenjük a vele a tortát, végül megszórjuk reszelt csokoládéval.