Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fedora torta recept

Fedora torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 csomag leveles tészta
    • 500 ml habtejszín

    Piskóta:

    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 evőkanál porcukor
    • 4 evőkanál liszt
    • fél csomag sütőpor

    Krém:

    • fél liter tej
    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 120 g porcukor
    • 40 g liszt
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Áztatni:

    • 200 ml víz
    • 100 gramm barna cukor
    • 50 ml gyümölcslikőr

    Csokoládémáz:

    • 9 teáskanál kristálycukor
    • 5 teáskanál víz
    • 3 evőkanál kakaó
    • 2 evőkanál

    Elkészítése:

    A torta Fedora első lépéseként a leves tésztát nyújtsuk ki 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villa segítségével, sűrűn szurkáljuk meg.

    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt süssük pirosra.

    Közben állítsuk össze a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját.

    Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált, és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze. Öntsük a masszát, egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük meg. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.

    Amíg a tészta hűl, addig készítsük el a krémet. Fél liter tejet tegyünk fel forralni. A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.

    A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet. Mivel a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

    A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.

    A mázhoz, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és folyamatosan keverve, főzzük rövid ideig. Adjuk hozzá a vajat, és kevergetve hűtsük ki.

    A habtejszínt is verjük kemény habbá.

    Minden elkészült, ezért utolsó lépésként állítsuk össze a tortát. A leveles tésztát itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük el a sárga krém felét. A piskóta széleit vágjuk le, majd szeljük félbe, és terítsük a sárga krémre a lapokat.

    A piskótát is locsoljuk meg a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet kenjük a piskótára. Már csak a tejszínhabot kell a tortára kenni, végül pedig a csokoládémázzal be vonni.

    Tipp:

    A torta Fedora, egy Toszkán különlegesség. A monda szerint egy firenzei cukrász találta fel, a felesége tiszteletére. A Toszkán konyha középpontjában az egyszerűség áll, ami erre a tortára nem mondható el, de kárpótol minden fáradtságot, és fénysebességgel fogy.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá