Hozzávalók:
Piskóta:
Krém:
Áztatni:
Csokoládémáz:
Elkészítése:
A torta Fedora első lépéseként a leves tésztát nyújtsuk ki 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villa segítségével, sűrűn szurkáljuk meg.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt süssük pirosra.
Közben állítsuk össze a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját.
Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált, és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze. Öntsük a masszát, egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük meg. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.
Amíg a tészta hűl, addig készítsük el a krémet. Fél liter tejet tegyünk fel forralni. A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.
A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet. Mivel a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.
A mázhoz, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és folyamatosan keverve, főzzük rövid ideig. Adjuk hozzá a vajat, és kevergetve hűtsük ki.
A habtejszínt is verjük kemény habbá.
Minden elkészült, ezért utolsó lépésként állítsuk össze a tortát. A leveles tésztát itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük el a sárga krém felét. A piskóta széleit vágjuk le, majd szeljük félbe, és terítsük a sárga krémre a lapokat.
A piskótát is locsoljuk meg a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet kenjük a piskótára. Már csak a tejszínhabot kell a tortára kenni, végül pedig a csokoládémázzal be vonni.
A torta Fedora, egy Toszkán különlegesség. A monda szerint egy firenzei cukrász találta fel, a felesége tiszteletére. A Toszkán konyha középpontjában az egyszerűség áll, ami erre a tortára nem mondható el, de kárpótol minden fáradtságot, és fénysebességgel fogy.