Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Esküvői torta recept

Esküvői torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Piskótához:

    • 25 dkg porcukor
    • 20 dkg finomliszt
    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 kisebb lime vagy citrom
    • 1 kk vaníliaaroma
    • 1/2 csomag sütőpor
    • csipet só

    Krémhez:

    • 25 dkg mascarpone
    • 2 rúd vanília kikapart magja
    • egy marék ribizli
    • 1 cs bourbon vaníliás cukor
    • 1 lime kifacsart leve
    • 1 lime reszelt héja
    • 1 tk vaníliaaroma
    • 50 g porcukor
    • 300 ml cukrászhab

    Francia vajkrémhez:

    • 500 g porcukor
    • 150 g kissé olvadt margarin
    • 60 ml tej
    • 1 ek zsiradékban oldódó fehér ételfesték

    Díszítéshez:

    • rosegold pumpás ételcsillám
    • 1 tégely arany színű ételcsillám
    • 2 fej cukorvirág őszirózsa
    • 3 fej friss fehér rózsa, száras
    • házaspár figura

    Elkészítése:

    Piskóta:

    Kedves olvasó! Az itt leírt tésztaadag 2 db nagy vagy pedig 3 db kicsi, kör alakú piskóta elkészítéséhez elegendő. Ehhez a tortához ezt a tésztát 3x kell elkészíteni. Azért írom csak az alap adagot, hogy ne egyszerre készítsük el a 3 adagnyi tésztát, mert máskülönben nem lesz megfelelő a piskóta állaga! Jó sütést kívánok! :)

    A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a lime/citrom frissen facsart levével könnyedre, fehéredésig verjük.

    A sütőporral elkevert lisztet a sárgájákhoz szitáljuk, spatulával összeforgatjuk a lime/citrom reszelt héjával és a vaníliaaromával együtt.

    A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, két evőkanállal kiveszünk belőle és a sárgák masszájához keverjük. Ezután hozzáadjuk a többi fehérjét, ezt viszont már a spatulával csak finoman átforgatva tesszük, nehogy a hab “összetörjön”.

    Két részletben, bélelt kapcsos formába vagy zsíradékkal vékonyan átkent szilikon formába töltjük, majd 5-6 határozott függőleges mozdulatokkal a pulthoz csapjuk az alját, hogy a légbuborékokat kiütögethessük belőle.

    Előmelegített sütőben 170 °C-on kb 20 perc alatt (tűpróbáig) sütjük, majd rácson, a formában hagyjuk kihűlni. Csak akkor vesszük ki a formából, ha már langyosra hűlt. Tetejüket nagyon vékony rétegben egy éles késsel levágjuk.

    Ezt a tésztát még kétszer elkészítjük. A következő tésztaadagból még két nagy alapú piskótát, a másik adagból pedig 3 kisebbet készítünk.

    Francia vajkrém:

    A porcukrot egy keverőedénybe átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót alapanyagot. A robotgépet használva közepes fokozaton addig verjük, míg a krém ki nem fehéredik, állaga légies nem lesz.

    Krém:

    A krém hozzávalóit a cukrászhab kivételével egy edénybe összeöntjük, majd habverő fejet használva közepes fokozaton elkezdjük felverni. Ezalatt lassan csorgatjuk hozzá a cukrászhabot, végül pedig addig verjük, amíg kemény, habos krémet nem kapunk.

    Összeállítás:

    A kiválasztott tortatálcánk közepére kenünk egy teáskanálnyit a krémből, erre helyezzük rá az első nagy piskótalapot, rányomjuk, így nem fog elcsúszni. Rétegezzük és egymásra helyezzük, töltjük a többi három nagy lapot is.

    Fogunk 4 db tortatiplit és a piskótahalom tetejébe szúrunk minden égtáj felé egyet-egyet. Koccanásig a tortatálca aljáig belenyomjuk a piskótákba. Picit kintebb húzzuk a tiplit, megnézzük meddig ér a piskótában és ahhoz képest 1 cm-el beljebb levágjuk a tipli kint maradó részét. Visszanyomjuk a piskótákba. Így nem fognak kiállni a tiplijeink, a tortánk viszont stabil marad és nem fog elcsúszni.

    Töltjük és rétegezzük a kisebb piskótákat is. Tányérra tesszük. A kartonlapot pontosan a közepén kilyukasztjuk éppen annyira, hogy átmenjen rajta az 5. tortatipli. Ezután a kartont a piskóták tetejére tesszük és átszúrjuk rajta a tiplit a piskótákon át egészen az aljukig, koccanásig. Ekkor megfogjuk a tányér alját és a karton tetejét, majd egy hirtelen mozdulattal szorosan tartva átfordítjuk, hogy a kartonos része legyen alul. Átnyomjuk a tiplit úgy, hogy a tányér helyén lépjen ki a piskótából és félretesszük kicsit.

    A nagy piskótahalmot a tortaállványra tesszük és megkenjük a francia vajkrémmel. Tortakártyával az oldalain és a tetején is szép simára, egyenletesre húzzuk a krémet. 20 percre fagyasztóba tesszük.
    Ugyanígy teszünk a kisebbik tortával is. Díszítésig nyugodtan a fagyasztóban maradhat.

    Díszítés:

    A torta alsó részét a tortaállványra helyezzük. A fagyasztásnak hála ha találunk kiálló vajkrém részeket, akkor azokat most egy éles késsel finoman, könnyedén eltávolíthatjuk.

    A púderecsetet jól megmártjuk az arany színű ételcsillámban és alulról felfelé haladva egy-egy hosszat húzunk sorozatban egymás mellé a csillámmal, körbe a torta körül, jó magasra.

    Ráhelyezzük a felső tortarészt is pontosan az alsó tortarész középpontjára, majd ha már rátettük, a kiálló tortatiplit jó mélyen belenyomjuk.

    A stencilt szorosan tartva felhelyezzük a felső tortarészhez, bemérjük az oldalán hogy melyik felét szeretnénk az elülső résznek és a pumpás ételcsillámmal jól átfújjuk a mintázatot. Gyorsnak kell lennünk, mert ha addig felenged a vajkrém, ragacsos nyomot hagy a stencil! Nagyon óvatosan lehúzzuk a stencilt róla. Ezután ugyanígy mintázzuk a hátsó részét is, végül pedig az oldala felső negyedét körbefújjuk ételcsillámmal.

    Fogjuk a díszítő szalagot és a felső tortarész aljához helyezzük, a bal szélső oldalához. A szalag kezdőpontjába beleszúrunk egy fogpiszkálót, majd körbetekerjük a felsőrészt, a felesleget elvágjuk és pici vajkrémet a belső felébe rejtve összeragasztjuk a szalagunk végeit.
    Ugyanígy járunk el a torta alsó részénél is, ott a jobb oldalán legyen a végek találkozása.

    Felhelyezzük a torta tetejére a figurát, két oldalukra egy-egy cukorvirágot helyezünk.

    A rózsák fejét levágjuk úgy, hogy egy ujjpercnyi szár rajtuk maradjon. Szorosan vékonyan alufóliába csavarjuk a fejek szár részét és beleszúrunk egy fogpiszkálót. Egyik rózsánkat oda szúrjuk be, ahol az alsó rész szalagjai találkoznak, a másik kettőt pedig oda, ahol az felső rész szalagjának végei. Néhány rózsalevelet is beszúrhatunk melléjük a fentebbi tecnikával.

    Fogyasztásig a tortánkat hűtőben tároljuk. Ne tegyük ki magas hőnek és felülről kezdjük el a szeletelését! :)

    Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá