Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Erdei gyümölcsös, mákos pite recept

Erdei gyümölcsös, mákos pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 18 dkg liszt
    • 10 dkg mák
    • 7 dkg porcukor
    • 12,5 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Erdei gyümölcsös réteg:

    • 30 dkg fagyasztott piros ribizli
    • 45 dkg fagyasztott szeder
    • 5 evőkanál barna cukor
    • 3 púpos evőkanál keményítő
    • kevés víz

    Mascarponés krém:

    • 25 dkg mascarpone
    • 20 dkg fehér csokoládé

    Elkészítése:

    A tészta elkészítése:

    A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a mákot és a tojást és tésztát gyúrunk belőle. Ha a mák frissen darált, illetve nagyon nedves, akkor egy kicsit több lisztet is felvehet a tészta. Ha készen van és szépen összeállt, nem ragacsos, akkor fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre. Amíg pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.

    A töltelék elkészítése:

    Az erdei gyümölcsös réteghez a gyümölcsöket egy lábasba tesszük. Érdemes már eleve ebben felolvasztani, így spórolunk a mosogatással és a kiengedett levet is hasznosítani tudjuk.

    Nem baj, ha a gyümölcs nem olvadt teljesen ki, úgyis főzni fogjuk és a hőtől majd felenged.

    A barna cukrot a gyümölcsre kanalazzuk, és gyakori kevergetés mellett összeforraljuk. Érdemes megkóstolni, és szánk ízléséhez alakítani a cukor mennyiségét, ugyanakkor nem baj, ha kicsit savanykás, ez jól fog passzolni a pite tetejére kerülő édes krémhez.

    Néhány percig rotyogtatjuk, hogy a lé egy része elfőjön. A keményítőt egy kis hideg vízben elkeverjük, és hozzáadjuk a gyümölcshöz.

    Így már éppen csak addig főzzük, amíg besűrűsödik, pudingszerű állaga lesz. Vigyázzunk, nem szabad túl sokáig főzni.

    Összeállítás:

    Fél óra elteltével a tésztát kivesszük a hűtőből, alaposan meglisztezett deszkán kinyújtjuk egy akkora körré, amivel egy 22-24 cm-es piteformát ki tudunk bélelni. Óvatosan feltekerjük a sodrófára és a piteformába emeljük a tésztát, elegyengetjük úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle.

    Ha valahol elszakadna, akkor a formába téve könnyedén össze tudjuk tapasztani a darabokat. A szélén túllógó részeket egy éles késsel le tudjuk vágni.

    Sütés:

    A tésztát ezután kibéleljük sütőpapírral, és erre lencsét / babot vagy sütőbabot/-gyöngyöt teszünk.

    Így sütéskor nem fog felpúposodni a tészta. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

    Utána levesszük a sütőpapírt és anélkül sütjük tovább még 10-15 percig, addig, amíg egy kis színt kap a teteje.

    Ha kész, kihűtjük és ezalatt elkészítjük a fehér csokoládé krémet.

    A mascarpone krém elkészítése:

    A fehér csokoládét megolvasztjuk és hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű mascarponét.

    Csomómentesre keverjük és hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszaszilárduljon.

    A kihűlt pite tésztán elegyengetjük az időközben szintén lehűlt erdei gyümölcsös réteget.

    Ennek a tetejére kenjünk a fehér csokoládés krémet, de ha igazán látványos desszertet szeretnénk, akkor töltsük egy habzsákba, és nyomjunk kis csúcsokat a tetejére csillagfejjel.

    Tipp:

    A megmaradt tésztát gyúrjuk össze és szaggassunk belőle formákat. Finom kekszet tudunk belőle sütni, amit magában vagy a csokoládés krémmel megkenve ehetünk kávé vagy tea mellé vagy csak úgy nassolás gyanánt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá