Erdei gyümölcsös, mákos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg mák
  • 7 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás

Erdei gyümölcsös réteg:

  • 30 dkg fagyasztott piros ribizli
  • 45 dkg fagyasztott szeder
  • 5 evőkanál barna cukor
  • 3 púpos evőkanál keményítő
  • kevés víz

Mascarponés krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csokoládé

Elkészítése:

A tészta elkészítése:

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a mákot és a tojást és tésztát gyúrunk belőle. Ha a mák frissen darált, illetve nagyon nedves, akkor egy kicsit több lisztet is felvehet a tészta. Ha készen van és szépen összeállt, nem ragacsos, akkor fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre. Amíg pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.

A töltelék elkészítése:

Az erdei gyümölcsös réteghez a gyümölcsöket egy lábasba tesszük. Érdemes már eleve ebben felolvasztani, így spórolunk a mosogatással és a kiengedett levet is hasznosítani tudjuk.

Nem baj, ha a gyümölcs nem olvadt teljesen ki, úgyis főzni fogjuk és a hőtől majd felenged.

A barna cukrot a gyümölcsre kanalazzuk, és gyakori kevergetés mellett összeforraljuk. Érdemes megkóstolni, és szánk ízléséhez alakítani a cukor mennyiségét, ugyanakkor nem baj, ha kicsit savanykás, ez jól fog passzolni a pite tetejére kerülő édes krémhez.

Néhány percig rotyogtatjuk, hogy a lé egy része elfőjön. A keményítőt egy kis hideg vízben elkeverjük, és hozzáadjuk a gyümölcshöz.

Így már éppen csak addig főzzük, amíg besűrűsödik, pudingszerű állaga lesz. Vigyázzunk, nem szabad túl sokáig főzni.

Összeállítás:

Fél óra elteltével a tésztát kivesszük a hűtőből, alaposan meglisztezett deszkán kinyújtjuk egy akkora körré, amivel egy 22-24 cm-es piteformát ki tudunk bélelni. Óvatosan feltekerjük a sodrófára és a piteformába emeljük a tésztát, elegyengetjük úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle.

Ha valahol elszakadna, akkor a formába téve könnyedén össze tudjuk tapasztani a darabokat. A szélén túllógó részeket egy éles késsel le tudjuk vágni.

Sütés:

A tésztát ezután kibéleljük sütőpapírral, és erre lencsét / babot vagy sütőbabot/-gyöngyöt teszünk.

Így sütéskor nem fog felpúposodni a tészta. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Utána levesszük a sütőpapírt és anélkül sütjük tovább még 10-15 percig, addig, amíg egy kis színt kap a teteje.

Ha kész, kihűtjük és ezalatt elkészítjük a fehér csokoládé krémet.

A mascarpone krém elkészítése:

A fehér csokoládét megolvasztjuk és hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű mascarponét.

Csomómentesre keverjük és hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszaszilárduljon.

A kihűlt pite tésztán elegyengetjük az időközben szintén lehűlt erdei gyümölcsös réteget.

Ennek a tetejére kenjünk a fehér csokoládés krémet, de ha igazán látványos desszertet szeretnénk, akkor töltsük egy habzsákba, és nyomjunk kis csúcsokat a tetejére csillagfejjel.

Tipp:

A megmaradt tésztát gyúrjuk össze és szaggassunk belőle formákat. Finom kekszet tudunk belőle sütni, amit magában vagy a csokoládés krémmel megkenve ehetünk kávé vagy tea mellé vagy csak úgy nassolás gyanánt.