Eper joghurtos csokoládétorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 25*25 cm-es tepsihez:
Piskóta:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- pár csepp citromlé
- 1 kávéskanál vanília őrlemény
- bourbon vanília
- reszelt citrom héja
Krém:
- 8 dl habtejszín
- 40 dkg eperjoghurt
- 10 dkg étcsokoládé
- 20 dkg friss vagy fagyasztott eper
- 1 csomag színtelen tortazselé
- 2 csomag habfix
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és amíg melegszik tegyünk be egy kis tepsiben vagy kis lábasban vizet, hogy kellően párás legyen a környezet.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a pár csepp citromlevet, a sárgájához a cukor 1/3-ad részét, a vaníliákat, citromhéjat.
A fehérjét kézi mixerrel elkezdjük kihabosítani és közben hozzáadjuk a cukor 2/3-ad részét. Nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját is kihabosítjuk a kézmixerrel, majd amikor feloldódtak benne a cukorszemcsék, akkor két evőkanálnyi felvert fehérjét hozzáadunk és tovább mixereljük.
Egy nagyobb méretű kézi habverővel óvatosan elkeverjük a sárgáját a fehérjével és 2-3 részletben hozzákeverjük a lisztet.
Cukrász vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd egy habkártya segítségével húzzuk ki a tésztát a közepéről a széléhez. Így egy homorú formát kapunk most, de sülés közben meg fog emelkedni, így lesz a piskóta teteje egyenes és sík, miután megsült.
Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük. A vízzel töltött tepsit vagy kis lábast sütés előtt kivehetjük a sütőből.
A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk.
4 dl habtejszínt kemény habbá verünk, a joghurthoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a habfixet, ezután a tejszínhabhoz keverjük. A kész krémet díszítőcső nélküli habzsákba töltjük.
Az első piskótalapot csatos tortaformába rakjuk, megkenjük kb 3-4 mm vastagon eperlekvárral, majd a habzsák segítségével egyenletesen rányomjuk a joghurtos krémet. Ezt még kétszer megismételjük, de az utolsó réteget egy habkártya segítségével elsimítjuk.
Ráhalmozzuk az előzőleg félbe vágott epreket, majd hűtőbe tesszük a betöltött tortát dermedni.
2 dl habtejszínt egy kis fazékban melegíteni kezdünk, hozzáadjuk a kockára tört étcsokoládét és homogén masszává főzzük. Kb 10 percig kell lassú tűzön forralni.
A tűzről levéve kézi mixerrel habosítani kezdjük először alacsony fokozaton, majd ahogy kezd hűlni, úgy magasabb fokozatra váltunk. A kész, mixereléssel lehűtött krémet díszítőcsővel felszerelt habzsákba töltjük.
A dermesztett tortát kivesszük a csatos formából, majd a főzött csokoládés habbal díszíteni kezdjük. Minden oldal közepén hagyunk ki helyet a képen látható fehér tejszínhabos díszítéshez. Én 1/3-nyi helyet hagytam ki. Gyorsan kell dolgozni, mert ez a krém a kézmelegének hatására folyékonnyá válik. Ha kell, akkor időközben tegyük be a habzsákot a fagyasztóba néhány percre és úgy dolgozzunk tovább.
A torta tetejét úgy kell a díszítőcsővel dekorálni, hogy a tortazselé ne tudjon lefolyni a sütemény oldalán.
Ha kész az étcsokis dekor, akkor a tortát lehetőség szerint mélyhűtőbe kell tenni, ha nincs erre lehetőség, akkor a hűtőbe 1 óra hosszára.
Az 1 óra leteltével felverünk 2 dl tejszínhabot, díszítőcsöves habzsákba töltjük és dekoráljuk a torta oldalán kihagyott részeket.
Az eper tetejére a tortazselét a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük és középről kifelé lassan önteni kezdjük rá. Ha kellően le van hűtve a torta, akkor azonnal rádermed.
4 óra dermesztés után tálaljuk.