Dobos torta gluténmentesen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Piskóta:
- 12 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 24 dkg cukor
- 60 dkg rizsliszt
- 6 csipetnyi szódabikarbóna
- 6 csipetnyi só
Krém:
- 35 dkg cukor
- 3 ek holland kakaópor
- 6 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg margarin
A karamellhez:
- 15 dkg porcukor
- 2-3 ek víz
- 1 tk ecet
- 2 tk margarin
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból 6 db piskótát sütünk, piskótánként: 2 tojásból, 4 dkg cukorból, 5 dkg rizslisztből, csipetnyi sóval és szódabikarbónával.
A lisztet szitáljuk át, melybe teszünk csipetnyi szódabikarbónát. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral. Akkor jó, ha a cukor feloldódik és a krém kifehéredik. Az átszitált lisztet fokozatosan keverjük a tojáskrémbe.
A tojásfehérjét, csipet sóval verjük kemény habbá. A tojáshabot óvatos mozdulatokkal, keverjük a krémhez. Egy 24 cm formát, kibélelek sütőpapírral, beleöntjük a piskóta tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben, 12 perc alatt, készre sütjük.
Ha készen vagyunk a piskótákkal, hozzáfoghatunk a krém elkészítéséhez!
A krémet szeretem legalább 1 nappal előre elkészíteni, mert finomabb és jobban összeáll!
A cukrot, kakaót és az egész tojásokat gőz fölött addig főzzük, míg a cukor el nem olvad és az egész krém jól össze áll. Ezután teljesen kihűtjük, majd ezt követően hozzákeverjük a vajat, amit legalább 10-15 percig robotgéppel jól kikeverünk.
A karamellhez a cukrot simára keverjük a vízzel, majd hozzákeverjük az ecetet és a margarint. Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos színűre karamellizáljuk.
Kiválasztunk egy tortalapot (a legszebbet), majd a forró karamellt ráöntjük és egyenletesen elsimítjuk. Ezután a még meleg karamellen, késsel bejelöljük a tortacikkeket, majd hagyjuk teljesen kihűlni, megkeményedni (a kést margarinnal vékonyan kenjük meg, akkor nem fog ráragadni a karamell).
A tortalapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, végül pedig ráhelyezzük a karamelles tortalapot. Ízlés szerint a torta oldalán a krémet, még megszórhatjuk darált dióval,vagy kókusszal is.
Ezután hűvös helyre tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen és könnyen tudjuk majd szeletelni. Tálalás előtt éles késsel, a jelölések mentén felszeleteljük a tortát.