Diótorta tejszínes gesztenyekrémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek liszt
- 5 ek kristálycukor
- 1 ek barna cukor
- 4 ek enyhén pirított, darált dió
- 3 evőkanál víz
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj
Krémhez:
- 250 g gesztenyemassza
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál hidegen keverhető vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál rum vagy rumaroma
Kenéshez:
- 150 g sárgabarack lekvár
Mázhoz:
- 100 g 55 %-os étcsoki
- 50 g vaj
- 1 teáskanál étolaj
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások fehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, míg habosodni kezd, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukrot és az egészet kemény habbá verünk.
A tojássárgákhoz hozzáadjuk a vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat és fehéredésig verjük. Ekkor hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a darált diót, majd jól összekeverjük.
Veszünk ki a habból és belekeverjük a piskóta alapba, hogy kissé fellazítsuk. Végezetül belekeverjük a maradék habot és laza, körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk.
Egy 22 cm-es tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral. Belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre, majd rácson kihűtjük.
Amíg hűl a tortánk elkészítjük a krémet. A gesztenyét a rummal ízesítjük, villával összetörjük.
A tejszínbe beletesszük a pudingport és együtt felverjük, majd összekeverjük a gesztenyemasszával.
A kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az elő lapot megkenjük sárgabarack dzsemmel, majd rákenjük a krém felét, majd a következő lapra ismét dzsem, majd krém. A harmadik lappal befedjük és a mázzal bevonjuk.
A mázhoz a vajat, a csokit és az olajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd még melegen bevonjuk a tortánkat.
Dióval és gesztenyekémmel díszítjük.
2 órára hűtőben vagy hideg helyen pihentetjük, hogy a csoki megdermedjen és az ízek összeérjenek.