Diótorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tésztához:
- 10 dkg darált dió
- 12 dkg finomliszt
- 12,5 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 evőkanál forró víz
A rumos-diós krémhez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál rum
- 10 dkg darált dió
- 25 dkg margarin
A csokoládés ganachehoz:
- 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
- 1,5 dl habtejszín
Elkészítése:
A tésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró vizet és keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros tojáshabhoz, adjuk hozzá a darált diót és keverőkanállal óvatosan keverjük össze.
Öntsük kikent, lisztezett tortaformába, kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz.
Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta!
Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
A krémhez tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot és keverjük össze. Helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett főzzük pár percig a masszát, végül hűtsük ki egészen.
A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.
A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le kicsit.
A maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát (a tetejét NE szórjuk meg!).
Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, öntsük hozzá a tejszínt és gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk fel, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe).
Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Vegyük ki a hűtőből a tortát, vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.