Diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tésztához:

  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz

A rumos-diós krémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál rum
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg margarin

A csokoládés ganachehoz:

  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítése:

A tésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön.

Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró vizet és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros tojáshabhoz, adjuk hozzá a darált diót és keverőkanállal óvatosan keverjük össze.

Öntsük kikent, lisztezett tortaformába, kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz.

Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta!

Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

A krémhez tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot és keverjük össze. Helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett főzzük pár percig a masszát, végül hűtsük ki egészen.

A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.

A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le kicsit.

A maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát (a tetejét NE szórjuk meg!).

Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, öntsük hozzá a tejszínt és gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk fel, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe).

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.