Csokoládés-meggyes alagút recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 g étcsokoládé
- 40 g vaj
- 80 g kristálycukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 g liszt
- 10 g kakaópor
- 1 kk sütőpor
Csokoládélapok és csokoládéforgács:
- 100 g étcsokoládé
Krém:
- 300 g meggy
- 150 g natúr joghurt
- 2 dl habtejszín
- 20 g zselatin
- 40 g cukor
Elkészítése:
Tészta:
Gőz fölött felolvasztjuk a vajat és a csokoládét.
A cukrot és a tojásokat habverővel habosra keverjük. A lisztet, a kakaóport és a sütőport rászitáljuk a tojáshabra és összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és az egészet egynemű masszává keverjük.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formában, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. A formából kivéve kihűtjük.
Csokoládélapok és csokoládéforgács:
100 g étcsokoládét gőz fölött felolvasztunk, majd egyik felét egy tepsi hátuljára vagy fémtálcára, másik felét sütőpapírra öntjük.
Kenőkéssel vagy spatulával vékonyan elkenjük (0,5-1 mm) a csokoládét, majd megvárjuk míg megszilárdul.
A sütőpapíron lévő csokoládéba, mielőtt megszilárdulna, 4-5 cm-enkét késsel csíkokat húzunk. A tepsi hátulján egy kés lapjával toljuk felfelé a csokoládét, így felpöndörödik.
Krém:
A krémhez a zselatint 50 ml hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban felolvasztjuk.
A meggyet a joghurttal és a cukorral összeturmixoljuk. A tejszínt felverjük, majd hozzákeverjük a joghurtos meggyet és az olvasztott zselatint.
Összeállítás:
A püspökkenyér formát fóliával kibéleljük. Elkezdjük rétegezni a krémet és a csokoládélapokat (ha a csokoládé nehezen válik le a sütőpapírról, pár percre fagyasztóba tesszük). Az utolsó krémrétegbe belenyomkodjuk a tésztát.
3-4 órára hűtőbe tesszük, majd kiborítjuk a formából. Csokoládéforgáccsal és meggyel díszítjük.