Csoki-gesztenyemousse torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:
Gyúrt tészta:
- 15 dkg finomliszt
- 1 kk sütőpor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dkg vaj vagy margarin
- 1 tk vaníliaaroma
- 5 dkg porcukor
Piskóta:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 kissé púpos ek porcukor
- 6 kissé púpos ek finomliszt
- 1 kk sütőpor
- 1 csapott ek kakaópor
Krémekhez:
- 6 dl habtejszín
- 2 cs habfixáló
- 40 dkg mascarpone
- 20 dkg étcsoki
- 20 dkg tejcsoki
- 25 dkg gesztenyemassza
- rumaroma
- 10 dkg rumosmeggy vagy meggy rumaromába áztatva, majd lecsepegtetve
Elkészítése:
Gyúrt tészta:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A liszthez adjuk a porcukrot, sütőport, vajat/margarint, tojást és az armát, majd összegyúrjuk az egészet. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet.
A forma aljára terítsünk sütőpapírt, majd kézzel egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát. Villával szurkáljuk meg pár helyen, majd kb 25 perc alatt süssük készre és utána hűtsük ki teljesen.
Piskóta:
A sütőt 175 fokra melegítsük elő.
Készítsünk elő két habzsákot egyforma nagyságú fejjel. A végét hajtsuk vissza és állítsuk egy-egy magas pohárba.
Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy egy közepes és egy kisebb tepsit és a 28 cm-es tortaformát, majd tegyünk bele sütőpapírt.
A tésztához az egész tojásokat egy csipet sóval kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá (amíg a térfogata meg nem nő és ki nem fehéredik). Ekkor adjuk hozzá a sütőprral elkevert lisztet és alacsony fokozaton keverjük a masszát csomómentesre.
Osszuk a kész masszát két részre és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport, majd óvatosan keverjük el, a habot nem összetörve.
A két masszát kanalazzuk a két habzsákba. Az egyik színűvel a tepsibe átlósan, egymástól távolabb csíkokat húzunk, majd a másik színűvel kitöltjük a hézagokat. 10 perc alatt süssük készre.
A tortaformába az egyik színű masszával rajzoljunk csigavonalat, majd a másik színűvel töltsük ki és süssük ezt a lapot is 10 percig.
A két lapot hűtsük ki, majd húzzuk le róla a papírt.
Krémek:
A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd csomómentesen keverjük el benne a mascarponét.
A gesztenyét törjük össze ízlés szerinti rummal, majd a habos-mascarponés krém 1/3-át adjuk hozzá és keverjük jól el.
Az étcsokit olvasszuk fel, amjd adjuk hozzá a hab 1/3-át és ezt is keverjük jól el.
A tejcsokit is olvasszuk fel, majd keverjük össze a hab maradékával.
Összeállítás:
A gyúrt lapot hagyjuk benne a formában, ha nem kapcsos, akkor tegyük egy tálcára és tegyük rá vissza a tortakarikát. A piskótát vágjuk csíkokra (nem baj, ha kissé magasabb lesz), majd tegyük ki körben a karika falát vele. Ha marad piskóta, azt együk meg.
A linzerlapra kenjük rá az étcsokis krémet egyenletesen, majd simítsuk rá a gesztenyés krémet és nyomkodjuk enyhén bele a lecsepegtetett meggyet, ennek a tetejére simítsuk rá a tejcsokis krémet.
A felesleget, ha van, vágjuk le egy éles késsel, majd tegyük rá a kerek lapot.
Pár órára vagy egy éjszakára tegyük hűvös helyre vagy hűtőbe.