Csoki-gesztenyemousse torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
220 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Csoki-gesztenyemousse torta

Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:
Gyúrt tészta:

  • 15 dkg finomliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tojás
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 5 dkg porcukor

Piskóta:

  • 5 tojás
  • 6 kissé púpos ek porcukor
  • 6 kissé púpos ek finomliszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csapott ek kakaópor

Krémekhez:

  • 6 dl habtejszín
  • 2 cs habfixáló
  • 40 dkg mascarpone
  • 20 dkg étcsoki
  • 20 dkg tejcsoki
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • rumaroma
  • 10 dkg rumosmeggy vagy meggy rumaromába áztatva, majd lecsepegtetve

Elkészítése:

Gyúrt tészta:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A liszthez adjuk a porcukrot, sütőport, vajat/margarint, tojást és az armát, majd összegyúrjuk az egészet. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet.

A forma aljára terítsünk sütőpapírt, majd kézzel egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát. Villával szurkáljuk meg pár helyen, majd kb 25 perc alatt süssük készre és utána hűtsük ki teljesen.

Piskóta:

A sütőt 175 fokra melegítsük elő.

Készítsünk elő két habzsákot egyforma nagyságú fejjel. A végét hajtsuk vissza és állítsuk egy-egy magas pohárba.

Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy egy közepes és egy kisebb tepsit és a 28 cm-es tortaformát, majd tegyünk bele sütőpapírt.

A tésztához az egész tojásokat egy csipet sóval kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá (amíg a térfogata meg nem nő és ki nem fehéredik). Ekkor adjuk hozzá a sütőprral elkevert lisztet és alacsony fokozaton keverjük a masszát csomómentesre.

Osszuk a kész masszát két részre és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport, majd óvatosan keverjük el, a habot nem összetörve.

A két masszát kanalazzuk a két habzsákba. Az egyik színűvel a tepsibe átlósan, egymástól távolabb csíkokat húzunk, majd a másik színűvel kitöltjük a hézagokat. 10 perc alatt süssük készre.

A tortaformába az egyik színű masszával rajzoljunk csigavonalat, majd a másik színűvel töltsük ki és süssük ezt a lapot is 10 percig.

A két lapot hűtsük ki, majd húzzuk le róla a papírt.

Krémek:

A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd csomómentesen keverjük el benne a mascarponét.

A gesztenyét törjük össze ízlés szerinti rummal, majd a habos-mascarponés krém 1/3-át adjuk hozzá és keverjük jól el.

Az étcsokit olvasszuk fel, amjd adjuk hozzá a hab 1/3-át és ezt is keverjük jól el.

A tejcsokit is olvasszuk fel, majd keverjük össze a hab maradékával.

Összeállítás:

A gyúrt lapot hagyjuk benne a formában, ha nem kapcsos, akkor tegyük egy tálcára és tegyük rá vissza a tortakarikát. A piskótát vágjuk csíkokra (nem baj, ha kissé magasabb lesz), majd tegyük ki körben a karika falát vele. Ha marad piskóta, azt együk meg.

A linzerlapra kenjük rá az étcsokis krémet egyenletesen, majd simítsuk rá a gesztenyés krémet és nyomkodjuk enyhén bele a lecsepegtetett meggyet, ennek a tetejére simítsuk rá a tejcsokis krémet.

A felesleget, ha van, vágjuk le egy éles késsel, majd tegyük rá a kerek lapot.

Pár órára vagy egy éjszakára tegyük hűvös helyre vagy hűtőbe.