Almáspite sajttorta karamellizált dióval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Pitetészta:
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj
- 90 g porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 100 g darált dió
Sajttorta:
- 65 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 1 ek liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejföl
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Almás rész:
- 7 alma
- 200 g cukor
- 50 g vaj
- fahéj ízlés szerint
Karamellakrém:
- 200 g cukor
- 100 ml tejszín
Karamellizált dió:
- 100 g cukor
- 2 marék dió
Elkészítése:
A pitét készítjük el először. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a diót, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszeljük a vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat.
Gyorsan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtjuk.
A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, majd beletesszük a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetjük, úgy hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is (legyen kis pereme), majd betesszük a hűtőbe minimum 30 percre.
A sajtkrémet összekeverjük habverővel a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tejföllel, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vajon megpároljuk a cukorral és fűszerezzük fahéjjal. Nem kell nagyon szétfőzni, jobb ha egy kicsit roppanós még, majd élretesszük hűlni.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, majd megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel, majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 10 percig.
A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, megvárjuk amíg hűl kicsit. Utána ráöntjük a sajttorta alapot és visszarakjuk a sütőbe 45-50 percre 150 fokon.
Amikor megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl még a formában.
Közben elkészítjük a karamellkrémet. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük forró tejszínnel, jól elkeverjük, hogy homogén legyen és egy kicsit még forraljuk, majd félretesszük.
A karamellizált dióhoz egy serpenyőben cukrot melegítünk, amikor megolvad és karamellizálódni kezd, akkor belekeverjük a dió szemeket, majd elkeverjük, hogy mindegyiket átjárja a karamell. Egy sütőpapírra borítjuk, onnan könnyű lesz majd leszedni.
Amikor kihűlt a torta, a tetejére jön a párolt alma, amiket előtte a serpenyőben megkaramellizáltunk (akkor rakjuk rá a sajttortára, ha minden hideg). Aztán rákanalazzuk a karamellkrémet.
Így a kész tortát még visszarakjuk a sütőbe kb 15 percre 180 fokra.
Amikor megsült, kihűlt, akkor tejszínnel és karamellizált dióval tálaljuk.