Almáspite sajttorta karamellizált dióval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Pitetészta:
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj
- 90 g porcukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 100 g darált dió
Sajttorta:
- 65 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 1 ek liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejföl
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Almás rész:
- 7 alma
- 200 g cukor
- 50 g vaj
- fahéj ízlés szerint
Karamellakrém:
- 200 g cukor
- 100 ml tejszín
Karamellizált dió:
- 100 g cukor
- 2 marék dió
Elkészítése:
A pitét készítjük el először. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a diót, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszeljük a vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat.
Gyorsan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtjuk.
A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, majd beletesszük a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetjük, úgy hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is (legyen kis pereme), majd betesszük a hűtőbe minimum 30 percre.
A sajtkrémet összekeverjük habverővel a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tejföllel, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vajon megpároljuk a cukorral és fűszerezzük fahéjjal. Nem kell nagyon szétfőzni, jobb ha egy kicsit roppanós még, majd élretesszük hűlni.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből, majd megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel, majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 10 percig.
A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, megvárjuk amíg hűl kicsit. Utána ráöntjük a sajttorta alapot és visszarakjuk a sütőbe 45-50 percre 150 fokon.
Amikor megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl még a formában.
Közben elkészítjük a karamellkrémet. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük forró tejszínnel, jól elkeverjük, hogy homogén legyen és egy kicsit még forraljuk, majd félretesszük.
A karamellizált dióhoz egy serpenyőben cukrot melegítünk, amikor megolvad és karamellizálódni kezd, akkor belekeverjük a dió szemeket, majd elkeverjük, hogy mindegyiket átjárja a karamell. Egy sütőpapírra borítjuk, onnan könnyű lesz majd leszedni.
Amikor kihűlt a torta, a tetejére jön a párolt alma, amiket előtte a serpenyőben megkaramellizáltunk (akkor rakjuk rá a sajttortára, ha minden hideg). Aztán rákanalazzuk a karamellkrémet.
Így a kész tortát még visszarakjuk a sütőbe kb 15 percre 180 fokra.
Amikor megsült, kihűlt, akkor tejszínnel és karamellizált dióval tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »