Almáspite sajttorta karamellizált dióval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Almáspite sajttorta karamellizált dióval

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Pitetészta:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 90 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 100 g darált dió

Sajttorta:

  • 65 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás

Almás rész:

  • 7 alma
  • 200 g cukor
  • 50 g vaj
  • fahéj ízlés szerint

Karamellakrém:

  • 200 g cukor
  • 100 ml tejszín

Karamellizált dió:

  • 100 g cukor
  • 2 marék dió

Elkészítése:

A pitét készítjük el először. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a diót, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszeljük a vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat.

Gyorsan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtjuk.

A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, majd beletesszük a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetjük, úgy hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is (legyen kis pereme), majd betesszük a hűtőbe minimum 30 percre.

A sajtkrémet összekeverjük habverővel a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tejföllel, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat.

Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk és vajon megpároljuk a cukorral és fűszerezzük fahéjjal. Nem kell nagyon szétfőzni, jobb ha egy kicsit roppanós még, majd élretesszük hűlni.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, majd megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel, majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 10 percig.

A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.

10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, megvárjuk amíg hűl kicsit. Utána ráöntjük a sajttorta alapot és visszarakjuk a sütőbe 45-50 percre 150 fokon.

Amikor megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl még a formában.

Közben elkészítjük a karamellkrémet. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd felöntjük forró tejszínnel, jól elkeverjük, hogy homogén legyen és egy kicsit még forraljuk, majd félretesszük.

A karamellizált dióhoz egy serpenyőben cukrot melegítünk, amikor megolvad és karamellizálódni kezd, akkor belekeverjük a dió szemeket, majd elkeverjük, hogy mindegyiket átjárja a karamell. Egy sütőpapírra borítjuk, onnan könnyű lesz majd leszedni.

Amikor kihűlt a torta, a tetejére jön a párolt alma, amiket előtte a serpenyőben megkaramellizáltunk (akkor rakjuk rá a sajttortára, ha minden hideg). Aztán rákanalazzuk a karamellkrémet.

Így a kész tortát még visszarakjuk a sütőbe kb 15 percre 180 fokra.

Amikor megsült, kihűlt, akkor tejszínnel és karamellizált dióval tálaljuk.