Zöldséges-sajtos-tejfölös minilángosok recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 csapott tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl víz
- 1 csipet cukor
- 0,5 dl olaj
Továbbá:
- Kb. 3-4 dl olaj sütni
- Kb. 2 dl tejföl
- 1 kk házi fokhagymakrém
- Kb. 10 dkg sajt
- 1-2 db paradicsom
- 1 nagy fej lila hagyma
- Pár szál metélőhagyma
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral és jól elkeverjük. (Én nem futtattam most.)
Az élesztős vizet, az olajat a liszthez adjuk, majd alaposan kidagasztjuk. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor egy kevés lisztet szórhatunk hozzá.
A tésztát meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy közepes serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ha már kellőképpen felforrósodott az olaj, akkor a kezünkbe veszünk egy tésztát, mint a kormánykereket, elkezdjük forgatni az ujjaink között. Így a széle vastagabb marad egy kicsit, a közepe pedig elkezd kicsit nyúlni.
A lángosokat a forró olajban, közepestől nagyobb lángon szép pirosra sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
A lángosokat fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal és apróra vágott zöldségekkel kínáljuk.
Tipp:
A recepthez egy aranyos történet kapcsolódik. A gyerekek, ha fürdenek és hajat mosnak, akkor szeretnek bohóckodni és habos frizurákat alkotni. Az este az egyik épp megszólal, anya ez „fánkos” haj. Mire a másik, hogy nem fánkos, hanem „lángos”. Ezen jót nevettünk és másnap természetesen lángost kértek ebédre :-) Így lett a pánkos (punk) hajból előbb fánkos haj, és végül lángos az ebéd.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »