Zöldséges-sajtos-tejfölös minilángosok recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 csapott tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl víz
- 1 csipet cukor
- 0,5 dl olaj
Továbbá:
- Kb. 3-4 dl olaj sütni
- Kb. 2 dl tejföl
- 1 kk házi fokhagymakrém
- Kb. 10 dkg sajt
- 1-2 db paradicsom
- 1 nagy fej lila hagyma
- Pár szál metélőhagyma
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral és jól elkeverjük. (Én nem futtattam most.)
Az élesztős vizet, az olajat a liszthez adjuk, majd alaposan kidagasztjuk. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor egy kevés lisztet szórhatunk hozzá.
A tésztát meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy közepes serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ha már kellőképpen felforrósodott az olaj, akkor a kezünkbe veszünk egy tésztát, mint a kormánykereket, elkezdjük forgatni az ujjaink között. Így a széle vastagabb marad egy kicsit, a közepe pedig elkezd kicsit nyúlni.
A lángosokat a forró olajban, közepestől nagyobb lángon szép pirosra sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
A lángosokat fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal és apróra vágott zöldségekkel kínáljuk.
Tipp:
A recepthez egy aranyos történet kapcsolódik. A gyerekek, ha fürdenek és hajat mosnak, akkor szeretnek bohóckodni és habos frizurákat alkotni. Az este az egyik épp megszólal, anya ez „fánkos” haj. Mire a másik, hogy nem fánkos, hanem „lángos”. Ezen jót nevettünk és másnap természetesen lángost kértek ebédre :-) Így lett a pánkos (punk) hajból előbb fánkos haj, és végül lángos az ebéd.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »